Program Zelená úsporám využívá stále více lidí

Možnosti zažádat o dotaci ze státního programu Zelená úsporám loni využilo víc než tři tisíce sto lidí, kteří dostali celkem 485 milionů korun. Největší zájem byl o dotace na solární panely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: SXC/Johan Bolhuis

Uvedl to ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek s tím, že nejvíc žádostí lidé podávali v posledním čtvrtletí, kdy jich bylo zhruba šestkrát víc než do září.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták ve Světě o desáté.

"Považujeme za dobrý výsledek trend nárůstu, který nyní v lednu zaznamenáváme. Start programu byl o něco pomalejší, než jsme očekávali," přiznává náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták.

Největší potenciál růstu žádostí o dotace má podle něj zahrnutí panelových domů. "Od začátku se mluvilo o tom, jestli podmínky, s ohledem na probíhající krizi, by neměly být benevolentnější," poznamenává Kuták.

Novinkou také byla dotace i na energetické ohodnocení domu a na vypracování projektu. Tu mohou žadatelé čerpat do konce března nebo do té doby, než dojdou peníze. Vyčleněno na to bylo padesát milionů korun. "Částka už je skoro vyčerpaná, ale přesuneme tam nově další prostředky," říká náměstek.

Původní odhad bývalého ministra Martina Bursíka pro loňský rok byl takový, že si žádost o dotaci ze státního programu Zelená úsporám podá čtyřicet tisíc lidí.

Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme