Za křivkou obecnou na Blatensko

22. leden 2010

Zima se nám ukázala v plné parádě. Co mohla, ozdobila rampouchy, zakovala do ledu a všude rozhodila bílé peřiny, někomu k radosti a někomu ke zlosti. V každém případě je ale dobré obout správné boty a vydat se do parků, do polí a do lesů a koukat se. I do korun smrků. Na Blatensku se takhle jednou dívala redaktorka Milena Lukavská spolu s  RNDr. Janem Černým a na zlomek vteřiny se nahoře ve větvích mihlo něco rudého – sameček křivky obecné.

Je to druh, který se tu vyskytuje poměrně pravidelně, je možné ho tu pozorovat převážně v zimě, protože vylupuje semena šišek. K tomu má zvláštně utvářený zobák - má ho zkřížený, proto také dostal jméno křivka, nebo také existuje název křivonoska.   

Je to hezký pták, barevný, dospělí samci bývají červení, dokonce až karmínově červení. Samice jsou, tak jak to v přírodě bývá, nenápadnější – zelené, mírně kropenaté s podélnými čárkami.    

Samice křivky obecné

U křivek můžeme pozorovat jednu velkou zajímavost, totiž, že vyvádějí mláďata v zimě. To se stává i zde, na Blatensku, protože tu mají pestrou potravní nabídku. Je to náš jediný druh, který hnízdí přes zimu.   

Vidět křivku je zážitek, ale chce to prý dobrý dalekohled a trpělivost!

Spustit audio