V Ostravě bude k vidění vzácný Kokoschkův obraz

Ostravané budou mít poprvé možnost ve svém městě spatřit obraz Moravská Ostrava II od Oskara Kokoschky. Dílo světoznámého umělce pochází ze švýcarské soukromé sbírky. Výstava jednoho obrazu v ostravské Galerii výtvarného umění začne dnes v 17:00.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola při převzetí obrazu

Kontrola při převzetí obrazu | Foto: Galerie výtvarného umění v Ostravě

Slavný rakouský malíř a grafik Oskar Kokoschka namaloval obraz v roce 1937 během svého prázdninového pobytu v Ostravě s Oldou Palkovskou.

"V Moravské Ostravě, kde byli Olda Palkovská a Oskar Kokoschka na dovolené u Oldiných prarodičů, namaloval Kokoschka dva pohledy na město. Z vyvýšeného stanoviště shlížel přes zahradní idylku na závody uhelného a ocelářského průmyslu ve městě," řekla mluvčí galerie Jana Šrubařová.

Dodala, že Kokoschkův obraz byl do Ostravy dopraven ze švýcarské soukromé sbírky v prosinci loňského roku prostřednictvím firmy specializující se na převoz vzácných uměleckých děl. Zprostředkovatelem této zápůjčky se stala Adolf Loos Apartement and Gallery s.r.o.

Vzhledem k tomu, že jde o dílo jednoho z nejvýznamnějších expresionistů a má mimořádnou historickou a uměleckou hodnotu, přijala galerie mimořádná bezpečnostní opatření.

"Bylo taktéž nutné zajistit patřičné výstavní podmínky. To znamená 18 °C, 55procentní vlhkost a osvětlení maximálně 120 luxů," upřesnila Šrubařová.

Kokoschkův obraz Moravská Ostrava II bude v ostravském Domě umění k vidění do 21. března.

Naďa Čvančarová, F. Tichý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme