Léky s pseudoefedrinem asi budou opět na občanku

Některé léky na chřipku a nachlazení budou zase ,na občanku'. Novela zákona o léčivech má totiž znovu omezit prodej léků s pseudoefedrinem, které zneužívají narkomani a vyrábějí z nich drogy. Výdej přípravků jako Modafen, Paralen plus nebo Nurofen Stopgrip se bude zase evidovat v centrálním úložišti receptů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna. Ilustrační foto.

Lékárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Úřad pro ochranu osobních údajů dřív nařídil osobní data pacientů v této evidenci zničit. Novela má její nedostatky odstranit. Náměstek ministryně zdravotnictví Martin Plíšek Radiožurnálu řekl, kdo bude mít nově do této databáze přístup:

"Do centrálního úložiště by měl přístup lékař, lékárník, zdravotní pojišťovna i samotný pacient. U zdravotní pojišťovny je to vhodné k tomu, aby měla jasnou kontrolu úhrad za léky. To znamená, že i pacient si může elektronicky ověřit a zkontrolovat, které léky mu byly předepsány a to i zpětně."

Podle Plíška má novela zase umožnit vydávat tyto přípravky bez lékařského předpisu, ale s omezením: "Omezení spočívá v identifikaci toho, kdo si tyto léky pořizuje, a také množství přípravku, které si může dotyčný koupit. Mělo by to být omezeno na dvě velká balení měsíčně."

Podobný systém už fungoval od května, ale nelíbil se Úřadu pro ochranu osobních údajů. Teď je v prodeji těchto léků zmatek.

Lenka Jansová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme