České ovocnáře trápí staré sady a nízké odbytové ceny ovoce

Světová hospodářská krize loni výrazně srazila poptávku po ovoci. Čeští ovocnáři spočítali, že loni tak přišli na tržbách o zhruba 380 milionů korun, tedy o téměř třetinu příjmů. Projevilo se to v nejnižších investicích do obnovy sadů za posledních 15 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třešně

Třešně | Foto: Fotobanka stock.xchng

Sklizeň ovoce v českých a moravských sadech loni meziročně klesla o tři procenta na zhruba 178 tisíc tun. Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka se loni ve srovnání s předešlými roky sklidilo nejméně broskví.

"A bohužel broskve jsou tím ovocným druhem, který je na ústupu a příliš se neobnovuje. Broskve nejsou příliš cenově schopné konkurovat dovozům z Itálie a Řecka," dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy pěstitelů ovoce přiblížil na Rádiu Česko předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Martin Ludvík na Ovocnářských dnech v Hradci Králové upozornil na studii Eurostatu, podle které má Česká republika po Estonsku druhou nejhorší věkovou strukturu sadů v celé Evropské unii.

"Problémem je to, že jsou-li sady starší, tak tam logicky není takový výnos a také kvalita ovoce je o něco nižší, respektive je v tom menší podíl stolního ovoce, který je možné lépe zpeněžit," uvedl.

Loni se nová výsadba snížila o 30 procent na 350 hektarů. To se podle Ludvíka jednoznačně projevilo na ovocných druzích, o které nebyl zájem, které jsou určeny ke zpracování. "Nevysadily se žádné výsadby broskvoní, vysadilo se minimální množství rybízu a velmi málo se vysadilo i višní," přiblížil.

Aby dokázali ovocnáři v České republice postupně zlepšovat věkovou strukturu sadů, potřebovali by podle něj ročně obnovovat minimálně 500 až 600 hektarů.

Budoucnost výsadby bude podle něj záležet na odbytu a hlavně na cenách. "Stávající nízké odbytové ceny za ovoce neumožňují pěstitelům investovat. A hlavní investicí je obnova ovocných sadů. Pokud budou ale nízké ceny pokračovat, místo obnovy budou sady raději redukovat," dodal.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme