Silniční daň možná budou platit všichni majitelé aut

Ministerstvo financí připravilo další plán, jak do budoucna naplnit státní pokladnu. Nově zvažuje například zavedení silniční daně, kterou by platili všichni majitelé osobních vozů. Upozornily na to dnešní Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Výše daně by se odvíjela od obsahu motoru, a pohybovala by se od tisíce do patnácti set korun. Vyplývá to z pracovního plánu, který na ministerstvu prosazuje náměstek ministra financí zodpovědný za daňovou oblast Peter Chrenko.

Ten ale ve vysílání Rádia Česko upozornil, že v současné době se zatím nejedná o konkrétní legislativní návrh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Peter Chrenko a Miroslav Ševčík hovořili na Rádiu Česko o možných daňových změnách a jejich dopadech

"Jedná se o dlouhodobou analýzu, kde analyzujeme stávající daňovou legislativu a hledáme možnosti v rámci stávajícího daňového systému, bez zavádění nových daní, kde v případě potřeby by bylo možné inkasovat nějaké dodatečné příjmy, pokud by se nepodařilo prosadit škrty v budoucích letech," vysvětlil Peter Chrenko.

Ministerstvo financí podle Hospodářských novin zvažuje i další daňové změny, které by v příštím roce do státního rozpočtu měly přinést až 20 miliard korun.

"Ta klíčová myšlenka je samozřejmě zvážit další možnost buď zavedení jednotné sazby DPH, případně přiřazení některých položek zboží a služeb ze snížené do základní sazby dvacetiprocentní, a tím pádem zabezpečit vyšší výběr," řekl náměstek Petr Chrenko Rádiu Česko.

Marika Táborská, Martin Křížek, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme