Janota varoval před zhoršením hodnocení ČR na finančních trzích

Česku sice zatím nehrozí velké hospodářské problémy jako Řecku, ale má hodně co zlepšovat. Po jednání ministrů financí Evropské unie varoval šéf státní pokladny Eduard Janota před vývojem deficitu našich veřejných financí. Mohlo by nám to totiž ztížit cestu k přijetí eura a také snížit naši důvěryhodnost na finančních trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Česko musí v Bruselu brzy předložit svůj konvergenční program - tedy plán opatření ke splnění podmínek pro přijetí eura. Ten se ale podle ministra Janoty nebude ostatním ministrům financí líbit.

Bude v něm sdělení, že bez dalších zákonných úprav v příjmové nebo výdajové stránce rozpočtu nesnížíme jeho deficit pod 5,5% HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák o varování ministra Janoty

Maastrichtská kriteria pro vstup do eurozóny ale stanoví hranici 3%. Tu dnes například Řecko výrazně překračuje. Mluví se o něm jako o zemi před bankrotem.

To Česku podle Eduarda Janoty nehrozí. V sázce je ale důvěra finančních trhů k nám.

"Kdybychom pokračovali v deficitech okolo 5 - 6 procent, stačilo by, kdybychom pokračovali takto dva tři roky, tak ta kredibilita České republiky na finančních trzích bude vyloženě negativně ovlivněna," uvedl ministr.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme