Na Haiti se rabuje. Chybí léky a hrozí epidemie

Ani týden po zemětřesení se ke všem lidem na Haiti ještě nedostala pomoc. Vodu a potraviny Američané shazují z helikoptér kolem Port-au-Prince. Bezpečnostní situace se podle orgánů OSN stabilizovala, reportéři ale stále poukazují na časté rabování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zoufalí Haiťané

Zoufalí Haiťané | Foto: Pavel Polák

Podle údajů humanitárních organizací najednou osiřely desítky tisíc dětí. Mezinárodní skupiny se snaží kritickou situaci vyřešit buď urychlením procesu adopcí, nebo vysláním skupin dětí s doprovodem do Spojených států a dalších zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák a politický geograf Michal Romancov v Ozvěnách dne mluvili o vývoji na Haiti

"Lidé v Port-au-Prince stále hledají své příbuzné a známé. Svépomocí - jenom s kladivy a tyčemi," hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Haiti Pavel Polák. "Už nevěří, že by je našli živé. V hlavní nemocnici, která přečkala zemětřesení, leží zranění lidí na dvoře. Na lehátkách, nebo jen někdy na dece na zemi. Lékaři si stěžují na nedostatek léků a desinfekčních prostředků. Lidé v Port-au-Prince stále čekají na pomoc."

Začíná fungovat i nemocnice na počet pacientů ale nestačí

Jednou z nejdůležitějších institucí je v současné době nemocnice. Ta v Port-au-Prince jako zázrakem přestála zemětřesení bez větších škod ale zela prázdnotou. Chybí ji potřebné vybavení a lékaři operují ve velmi špatných podmínkách.

Pomoc očekává i Kesi Mažo. Ne pro sebe, on přežil zemětřesení jen s drobným zraněním na hlavě. Tady na dvoře leží jeho teta, bratr a sestra.

"Téměř celá moje rodina byla doma, když přišlo zemětřesení. Nejdříve jsme zaslechli nějaké zvuky, moc jsme nevěděli, co se děje. Pak to přišlo. Někteří z mé rodiny přišli o nohu, jiní o život. Bylo to strašné," říká Mažo.

V modrém lékařském úboru stojí u vchodu lékař Marc Heiman. Gestikuluje a organizuje. Na dvoře stále leží mnoho lidí.

"Jsem tady už čtyři dny. Když jsem sem přijel poprvé, vůbec nic tady nebylo. Nemocnice byla opuštěná. Kromě patnácti set pacientů, kteří leželi na dvoře na zemi. Dneska máme už docela fungující nemocnici, s doktory a personálem. Ale chybí nám chirurgický materiál, čistící prostředky, výbava první pomoci a tak dále. Jakmile to budeme mít, bude to v pořádku," říká Heiman.

Posily pro mezinárodní kontingent

Dostat pomoc k lidem, kteří přežívají už týden v katastrofálních podmínkách v zemi zpustošené zemětřesením. A zajistit jejich bezpečí. K tomu mají přispět tři a půl tisíce vojáků a policistů OSN. Posily pro mezinárodní kontingent, který už na Haiti působí.

O jejich vyslání rozhodla před několika hodinami Rada bezpečnosti. Zhruba v době, kdy v areálu prezidentského paláce v Port-au-Prince přistály vrtulníky s americkými vojáky. Těch je na ostrově zatím asi sedm tisíc, ale dosud se zdržovali v oblasti hlavního haitského letiště.

Zpravodaj Českého rozhlasu viděl příchod amerických vojáků v hlavní nemocnici. "Přítomnost amerických vojáků je oproti minulým dnům výrazně vidět." Podle něho to přispěje k bezpečnosti ve městě, kde se v noci běžně střílelo.

Politický geograf Michal Romancov v Ozvěnách dne uvedl, v této fázi by měla koordinovat přísun pomoci do postižených oblastí OSN. " Je to jediná mezinárodní organizace, která má široký mandát, aniž by o něj musela nově usilovat."

"OSN má obrovské zkušenosti s poskytováním humanitární pomoci v oblastech postižených nějakou krizí. Ale samozřejmě je otázka, zda k tomu dostane dostatečně široký mandát od důležitých zemí. Dá se předpokládat, že Francie, Spojené státy potažmo možná i Čína se pokusí získat nějaký politický kapitál."

Hrozí epidemie úplavice, tyfu i cholery

Přehrát

00:00 / 00:00

Dora Tomíčková z infekčního oddělení pražské nemocnice na Bulovce v pořadu Stalo se dnes

Zajistit lidem na Haiti vodu, potraviny a zabránit infekcím. To jsou tři hlavní úkoly, které mají na místě humanitární organizace.

Podle Dory Tomíčkové z infekčního oddělení Nemocnice Na Bulovce, která má zkušenosti z podobných misí s Lékaři bez hranic, nejsou pro šíření nemocí hlavní hrozbou rozkládající se mrtvá těla, ale živí lidé nucení přežívat v nevyhovujících podmínkách.

"V brzké době můžeme očekávat šíření střevních průjmových onemocnění, jako je například úplavice nebo tyfus. Myslím si, že noční můra těch humanitárních pracovníků by byla epidemie cholery."

"Podle dosavadních informací zatím žádné případy hlášeny nejsou, nicméně to může být pouze otázka času, a zvlášť ohroženou skupinou jsou zcela jistě děti do věku pěti let. Jejich počet může být veliký, protože tam ty děti tvoří třetinu až polovinu populace," upozornila Dora Tomíčková v pořadu Stalo se dnes.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Milan Kopp, Marika Táborská, Pavel Polák, Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme