Brněnští radní chtějí odstranit srp a kladivo z pomníku Rudoarmějců

Brněnští radní schválili návrh, aby byly z památníku Rudoarmějců v Brně - Králově Poli definitivně odstraněny sovětské a komunistické symboly - srp a kladivo. Návrh radních musí ještě schválit památkáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno - panorama

Brno - panorama | Foto: Agentura CzechTourism

Srp a kladivo nechal odstranit v červnu 2007 místostarosta Králova Pole občanský demokrat René Pelán, ale loni se tam z podnětu brněnské radnice znovu vrátily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brněnští radní chtějí odstranit symboly srpu a kladiva z pomníku Rudoarmějců. Hostem Ozvěn dne Radiožurnálu byl náměstek primátora Brna za Stranu zelených Martin Ander.

"Dnes to bylo na radě jednomyslné rozhodnutí a všichni radní s tímto návrhem souhlasili," řekl v Ozvěnách dne náměstek primátora Brna za Stranu zelených Martin Ander.

Upřesnil, že symboly srpu a kladiva se na pomník nedostávaly z podnětu vedení města Brna. Pomník je podle něj kulturní památkou a jeho podoba podléhá schvalování státních orgánů památkové péče.

"A ty vždy v minulosti trvaly na tom, že podnik musí být navrácen při všech rekonstrukcích do původního stavu, ve kterém byl v roce 1958 - tedy se srpem a kladivem," řekl.

Rada města nyní podle náměstka primátora navrhuje dát do procesu projednávání takový návrh, který bude sice obsahovat symboliku Rudé armády, ale už bez těch znaků - srpu a kladiva.

pomník rudoarmějců v Brně-Králově Poli | Foto: Rádio Praha

"V tomto smyslu vyvolávají ty symboly neuvěřitelné kontroverze a situace je neúnosná. Ztrácí se pak důstojnost a smysl památníku, který má připomínat válečné oběti lidí, kteří položili své životy při osvobozování Brna," řekl Ander.

Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme