Ministerstvo zveřejní stanovisko k vrácení pojistného

Ministerstvo financí dnes zveřejní oficiální stanovisko k dodatečným daňovým přiznáním. Jde o ty případy zaměstnavatelů, kteří žádají o vrácení sociálního pojištění za první měsíce roku 2007.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daně z příjmu

daně z příjmu | Foto: Alena Palečková

V té době kvůli chybě poslanců zákon neurčoval z čeho se má odvod vypočítat. Zatím není jasné, jestli firmy za toto období museli sociální pojištění platit. Někteří zaměstnavatelé už žádost o vrácení peněz podali, jiní čekají na výsledek rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Stanovisko ministerstva financí se týká těch, kdo už žádost podali. Teoreticky by totiž do konce ledna měli podat dodatečné daňové přiznání.

"Protože každý daňový subjekt, když zjistí nějakou skutečnost, která vede k jeho vyšší daňové povinnosti, je povinen do konce následujícího měsíce po zjištění této skutečnosti podat dodatečné přiznání a samozřejmě uhradit dlužnou daň," vysvětluje prezident komory daňových poradců Jiří Nekovář.

Problém je ve slůvku ,zjistí', protože zaměstnavatelé to neví jistě a do rozhodnutí soudu ani vědět nemohou. Žádost podali hlavně proto, protože se báli, aby nezmeškali termín. Pro ně bude stanovisko ministerstva, které bude závazné pro finanční úřady, velice důležité.

Miliardová chyba

Za omyl v zákoně o sociálním pojištění by mohl stát zaplatit sto miliard korun. Poslanci před téměř čtyřmi lety do zákona nedopatřením nezahrnuli ustanovení o tom, jak platit pojistné.

Tento omyl dává plátcům pojistného možnost zažádat o jeho vrácení za první pololetí roku 2007. Podle údajů ministerstva práce k 6. lednu přišlo 4 626 žádostí o vrácení sociálního pojištění v celkové výši 12 a půl miliardy korun.

Soud už loni v srpnu rozhodl ve prospěch první firmy - společnosti Ježek Software, která chtěla pojistné zpět, a na správách sociálního zabezpečení se teď hromadí žádosti od dalších společností a také od měst a krajů.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka je přesvědčen o tom, že ze zákona povinnost platit nikdy nezmizela a upozornil, že celou kauzu vyvolal jediný spor, navíc dosud neuzavřený.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme