Zájemcům o členství v EU nabízí Brusel rady a konzultace

Evropa bude radit kandidátům na vstup do Unie jak se vypořádat s hospodářskými problémy. Včera to oznámila Evropská centrální banka. Ta po dohodě s Evropskou komisí brzy zahájí sérii konzultací a seminářů, které by měly vést v Turecku a v balkánských zemích k posílení bankovního sektoru a obecněji celé ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Právě zlepšení hospodářské situace ještě před vstupem do unie přitom nyní experti s odkazem na problémy některých členů Unie a eurozóny považují za nutné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Jan Jedlička se na Rádiu Česko zamýšlel nad vstupem zájemců do EU

Analytik České spořitelny Jan Jedlička ve Světě o deváté řekl, že ekonomiky na Balkáně a v Turecku byly podobně jako západoevropské silně zasaženy krizí. "Řecko možná usnulo na vavřínech a těží z toho, že je členem eurozóny a nedělalo potřebné reformy. Proto ve veřejných financích jsou na tom hůř než Turecko a další balkánské státy"

Z kandidátských zemí je na tom v tuto chvíli podle Jedličky ekonomicky nejlépe Chorvatsko. "V HDP přepočteném na jednoho obyvatele se pohybuje na 60 procentech průměru EU, což je lepší výsledek než Rumunsko a Bulharsko."

Připomněl, že asi 2,6 milionu eur z EU jsou primárně určeny pro tamní centrální banky pro posílení dohledu nad bankovním sektorem a k jeho stabilizaci.

Brzký vstup Turecka do EU je nyní podle Jedličky prakticky neufinancovatelný. "Kdyby Turecko mělo do EU vstoupit dnes nebo zítra, či za rok, dva, vysílilo by téměř evropský rozpočet."

"Vstup 10 států v roce 2004 včetně České republiky a přistoupením Bulharska, Rumunska o tři roky později se ukázalo velkou zátěží," připomněl Jedlička. "Možná v následujících dvou, třech letech je prostor pouze pro rozšíření o Chorvatsko, případně Island, pokud bude chtít." Další zájemci se podle jeho názoru hned tak do Evropské unie nedostanou.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme