Po silném zemětřesení následují ,dotřesy', upozorňuje seismolog

Otřesy o síle zhruba šest stupňů Richterovy škály, tři minuty po šesté ráno tamního času, tedy kolem našeho poledne, znovu vyděsily Haiti. Jedná se o zatím nejsilnější z následných záchvěvů, které následovaly po ničivém zemětřesení z minulého týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Haiti. Ostrov po zemětřesení.

Haiti. Ostrov po zemětřesení. | Foto: Pavel Polák

Epicentrum se nachází hluboko ve vnitrozemí, zhruba 56 kilometrů od hlavního města Port-au-Prince, takže riziko tsunami nehrozí. Nyní se zjišťuje, jestli a jaké škody otřesy způsobily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Seismolog Aleš Špičák v pořadu Stalo se dnes.

Po každém silném zemětřesení následují podle seismologa z Geofyzikálního ústavu Akademie Věd Aleše Špičáka takzvané dotřesy po dobu několika týdnů. "Ale nejsou zpravidla tak silné, jako ten první otřes. Dnešní zemětřesení bylo asi třicetkrát slabší, než to z 12. ledna," řekl Špičák.

Dotřesová sekvence se uklidňuje a v průměru síla otřesů slábne. "Při každém silném zemětřesení dojde k rozrušení hornin v zemské kůře a k posunu jednotlivých horninových bloků až o několik metrů. Prostředí se pak dostane do nestabilního stavu a trvá několik týdnů, než se všechny horninové bloky usadí," vysvětlil seismolog.

Velmi nebezpečná zóna, co se týče zemětřesení, je ale i mnohem blíže Česku, například v Turecku. A to přímo pod mnohamilionovou metropolí Istanbul. "Zemětřesení se zde v historii posouvají od východu k západu. Je tady tedy rozhodně nezanedbatelná pravděpodobnost, že zemětřesní by mohlo nastat v blízkosti Istanbulu," podotkl Špičák.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme