Češi ztrácejí zájem o ojetá auta z ciziny

Češi mají menší zájem o auta z druhé ruky. Do republiky se jich minulý rok dovezlo o třetinu míň než v roce 2008 - celkem 145.000. Netýká se to přitom jen běžných značek. Ubývá i zájemců o luxusní vozy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozidla v autobazaru

Vozidla v autobazaru | Foto: Jan Rosenauer

Statistiku dnes zveřejnil Svaz dovozců automobilů. Předseda výkonného výboru svazu Vít Pěkný ve vysílání Radiožurnálu vysvětlil, že za menším zájmem o ojetiny stojí hlavně snižování cen nových vozů v tuzemsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dovozu ojetých aut hovořil v pořadu Stalo se dnes Vít Pěkný ze Svazu dovozců automobilů

"Zadruhé kupujícím v zahraničí minulý rok nepřál směnný kurz a zatřetí odečteme-li od roku 2009 14 let, což je průměrné stáří našeho vozového parku, tak se dostaneme do poloviny 90. let a tam zjistíme, že se prodávalo už poměrně dost vozidel cizích značek i u nás," vyjmenoval další důvody Pěkný.

I přes pokles importu ojetých aut je podle něj stále alarmující věková skladba dovážených vozů. "Ze 144.602 ojetých automobilů, které byly dovezeny loni, bylo 18,8 procenta starších než deset let a dvě procenta byla starší než 15 let. To z nás trochu dělá smetiště," podotkl Pěkný.

S klesajícími cenami nových vozů padala i cena ojetin. "Když se podíváte na největší tuzemskou značku Škoda, kolik dneska stojí nová Fabie a kolik stála před dvěma roky, tak daleko dramatičtější propad je u cen ojetých automobilů," připomněl Pěkný.

Menší zájem o dovoz aut z druhé ruky podle něj vydrží i v dalších letech. "Češi mají na výběr veškeré značky, které se prodávají jinde ve světě, a počet nových vozidel je dostatečný. Loni se prodalo 161.000 osobních automobilů, čili za tři roky bude z čeho vybírat," dodal zástupce Svazu dovozců automobilů.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme