Negativní vývoj českého zemědělství pokračuje

Přes šest miliard korun propad u dojných krav, osmi až desetimiliardové ztráty u produkce obilí. To jsou dvě odvětví zemědělské výroby, kterým se v loňském roce dařilo nejhůř.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole obilí

Pole obilí | Foto: F. Tichý

Podrobněji bude Česká agrární komora o výsledcích zemědělství v roce 2009 informovat veřejnost právě dnes.

Co stojí za ekonomickým neúspěchem u dvou zmíněných odvětví, vysvětlil Radiožurnálu prezident Agrární komory Jan Veleba.

"Je to souběh více příčin najednou. Za prvé u obilí celkem slušné úrody v Evropě i ve světě plus hospodářská krize, a tím pádem razantní snížení ceny zhruba na polovinu co před rokem půl, dvěma roky."

"Pokud se týká mléka, příčinou je krize a nadvýroba mléka v Evropské unii. Takže sešly se dvě hlavní příčiny - hospodářská krize a určitá nadprodukce v Evropě a ve světě," řekl Veleba.

Podle Agrární komory se v loňském roce dál snižovaly počty dojnic. Důvodem je to, že čeští farmáři hůř konkurují zahraničním chovatelům, kteří dostávají vyšší dotace.

"Pro nás by bylo skutečně nejlepší, kdyby byl někdo tak mocný a dotace v Evropě zastavil a všichni měli rovné podmínky," tvrdí Jan Veleba.

Blanka Černá, Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme