V havlíčkobrodské nemocnici provedou bezpečnější operaci štítné žlázy

Netradiční operace dnes čeká lékaře nemocnice v Havlíčkově Brodě. Budou operovat štítnou žlázu s použitím nového moderního přístroje. Takzvaný neuromonitor hlídá vratný nerv, při jehož poškození mohou nastat nepříjemné komplikace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Havlíčkův Brod

Nemocnice Havlíčkův Brod | Foto: Havlíčkův Brod

Operace je tak pro pacienta bezpečnější. "Stoprocentní bezpečí nezaručí nikdo ale alespoň nějaké procentu bychom k tomu rádi přidali," řekl primář chirurgie Jiří Drápela.

Na operačním stole bude ležet muž, což je méně obvyklé. Poruchami štítné žlázy totiž trpí spíše ženy. Riziko poškození vratného nervu je ale stejné. Neuromonitor hlídá i jeho drobná poškození, ke kterým může dojít.

"Nerv, který probíhá přímo na žláze či v ní, je důležité sledovat nejen opticky, ale i elektromyograficky, což tento přístroj zajišťuje," uvedl primář Drápela.

Na konci operace přístroj vytiskne protokol, který je potom součástí dokumentace nemocného. Slouží pro případ nenadálých problémů, ale i jako důkaz při případných sporech pacienta s lékaři.

Igor Maňour, Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme