Opavské muzeum představuje zlatý důl

Nejstarší české muzeum vzniklo už v roce 1814. Najdete v něm zhruba 2,5 miliónu exponátů, a přesto se o tom příliš neví. Mluvíme o Opavě - o depozitářích Slezského zemského muzea. Právě tam se skrývají výjimečné poklady. A narazíte i na výjimečné zaměstnance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní Opava (ilustr. foto)

Zimní Opava (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Svět, který jinde neuvidíte: vůně lepidel, barvy, vedle nich na kusu větve hroznýš. Zažloutlé knihy hned za třemi chameleony a vzorně vyrovnanými sýkorkami. Jsem v preparátorské dílně živoucí legendy tohoto řemesla - u pana Viléma Borůvky.

"Zvláště u preparace obojživelníků a plazů se užívá umělé pryskyřice, olej, barvy a různé laky. U preparace velkých obratlovců se využívá polyuretan, tedy pěna, která se využívá i ve stavebnictví," dozvídám se od něj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opavské muzeum představuje zlatý důl

Jen na Slovensku spočítali, že pro muzea pan Borůvka vypreparoval neuvěřitelných 10 tisíc zvířat. Pod jeho rukama vznikli sloni, losi, ale třeba i stovky malých rejsků.

A tím už se dostáváme ke klenotům opavského muzea. Pan Borůvka je jediným člověkem u nás, který zachraňuje staré a poškozené preparáty.

"Měl jsem tu asi 50 praktikantů, byli to vynikající pracovníci," říká sice pan Borůvka, ale na otázku, kdo bude preparáty opravovat po něm, důrazně odpovídá: "Nikdo. Muzejní práce se vůbec dělat nebude."

Nyní už jsem v oddělení přírodních věd, kde jsem našel entomologa Jindřicha Roháčka. Ve vzorně uspořádaných šuplících je tu doslova vědecký zlatý důl.

"Máme tu třeba tesaříka z Vietnamu, druhý exemplář chytil pan Borůvka. Takže v Evropě ho asi nikdo jiný než my nemá. Z 20. let tu máme velké série goliášů jako největších zlatohlávků," ukazuje entomolog.

Dokonce jsou tu exponáty, které našli dávní obyvatelé Opavy - v pravěku. Jde o takzvané opavské meteority.

"Byly opáleny ohněm. Proto se předpokládá, že je měli v rukou už naši předkové někdy v době kamenné a že se je asi pokoušeli tavit," vysvětluje Jindřich Roháček.

V části věnované přírodním vědám je 1,3 miliónu více či méně historických cenností. Slezské zemské muzeum v Opavě je v celkovém počtu exponátů třetím největším v republice. A má před sebou velký boj o místo pod sluncem. Boj o státní dotace a záchranu rozpadajících se budov. Přijít o veřejnosti nepříliš známé poklady by bylo velkou škodou.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme