Tripartita se neshodla na řešení krize. Sejdou se experti

V Praze se dnes sešli zástupci tzv. tripartity, tedy vlády, odborů a zaměstnavatelů, aby zkusili nalézt společné postup proti ekonomické krizi. Zaděláno na shodu ale neměli - spíš naopak: proslýchalo se, že představitelům podnikatelských a zaměstnaneckých svazů se vůbec nelíbil vládní plán s názvem "Východiska z krize".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luděk Niedermayer

Luděk Niedermayer | Foto: Tomáš Adamec

Janu Fischerovi vyčítali především to, že nejde o návrh koncepční, ale o jakýsi fascikl návrhů jednotlivých ministerstev. Odbory zase hodlaly jednat jen o plánu, či spíš souboru 21 požadavků, na kterém se tripartita dohodla už v prosinci. Jak se proslýchalo, tak to i dopadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O východiscích z ekonomické krize hovořil ve Světě o druhé Luděk Niedermayer

Tripartita se na vládním materiálu neshodla a příští týden se proto sejde expertní skupina, která z té kupy návrhů zkusí vybrat ty, které by mohly být přijatelné pro všechny strany.

Exit strategie nutná není

Ředitel oddělení konzultingu společnosti Deloitte a někdejší viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer, za hlavní problém označil to, že Česká republika nepatří mezi země, které nutně potřebují exit strategii. "Strategii, kdy se vlády snaží v době krize stimulovat ekonomiku a v jejím doznívání tato opatření postupně vypínat a působení vlád se má dostávat do normálu."

"Vzhledem j tomu, že jsme příliš protikrizových opatření neudělali, tak prakticky nemáme co vypínat. A diskuse se zaměřuje na dlouhodobé problémy české ekonomiky a veřejných financí," poznamenal Niedermayer a ocenil prospěšnost jakékoli diskuse na toto téma.

Rozpor řešení

"Jestli něco český byznys nyní potřebuje, tak je to stabilita, určitá prediktabilnost toho, co se stane. Místo toho vidíme divergenci návrhů levice nebo pravice, což pochopitelně žádnou jistotu pro podnikatele nepřináší.ů

"Dokonce i po volbách, pokud vyhraje jedna nebo druhá strana, a pokud svá opatření realizuje, bude nadále panovat nejistota, že po dalších volbách půjdeme opačným směrem," postěžoval si Luděk Niedermayer.

Milan Kopp, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme