Čínská ekonomika bude letos možná světovou dvojkou

Čína se možná již letos stane druhou největší ekonomikou světa. Podle nových údajů čínského statistického úřadu totiž meziroční tempo růstu čínské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zrychlilo až na 10,7 procenta. Za celý rok čínský hrubý domácí produkt stoupl o 8,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nakupující Číňané

nakupující Číňané | Foto: Roman Růžička

Růst tak překvapil i čínskou vládu, která počítala s čísly o nejméně pět desetin procent nižšími. Podle některých ekonomů by Čína tímto tempem mohla letos překonat Japonsko, které je v současnosti druhou nejsilnější ekonomikou na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína bude letos možná druhou největší ekonomikou světa. Hostem Rádia Česko byl ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK Michal Mejstřík, který vývoj čínského hospodářství dlouhodobě sleduje.

Podle analytiků Goldman Sachs by Čína mohla ekonomicky předhonit i Spojené státy a to už v roce 2027.

"V čínské ekonomice nastal během posledních 12 měsíců prudký obrat, čínská vláda v podstatě pootočila kormidlo tím směrem, že poskytla celou řadu stimulů pro domácí poptávku - státní i soukromou, což vedlo k urychlení růstu. Ale jestli je tento růst udržitelný dalších 17 let, to bych řekl, že stěží," řekl na Rádiu Česko ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK Michal Mejstřík, který vývoj čínského hospodářství dlouhodobě sleduje.

Otázkou podle něj nyní také je, zda se Číně podaří nalézt nějaký udržitelný modus pro příští rok, protože impulsy pro domácí poptávku jsou ojedinělé. Připomněl, že Číně se podařilo zvýšit stimuly pro nákup osobních aut až na 14 milionů vozidel, což je o 4 miliony víc než v USA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína se stává stěžejním světovým ekonomickým hráčem. Téma pro redaktora Ondřeje Housku.

"Takže domácí poptávka táhla, ale je otázka jestli se to neprojeví následně v přehřátí ekonomiky, které nepochybně povede ke špatným úvěrům v oblastech, do kterých zejména státem kontrolované banky začaly investovat," uvedl ekonom.

Kromě Číny posilují i jiné východní ekonomiky, mluví se například o stále rostoucí ekonomice Indie. Podle některých analytiků se hlavní váha světové ekonomiky přesouvá do Asie.

"Neřekl bych, že kyvadlo je nyní nastaveno tak, že bychom viděli úplný ústup těch zemí, které jsou jako USA postižené současnou krizí, ale nepochybně celosvětových center je více, než tomu bylo nedávno.

Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme