Zamrazilová: Dohled nad finančním sektorem se musí změnit

Centrální banky v Evropské unii by se měly poučit z finanční krize a sjednotit národní dohled nad finančním sektorem, je přesvědčena vrchní ředitelka České národní banky Eva Zamrazilová. V současné době v Evropské unii funguje v 27 zemích kolem 70 regulátorů a dohlížitelů, což podle ní není transparentní situace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Zamrazilová z ČNB

Eva Zamrazilová z ČNB | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

"To, co pomohlo české ekonomice nestat se obětí finanční krize, byla právě integrace dohledu do centrální banky. My jsme jednou z mála zemí, ne-li jedinou, kde dohled je integrován do centrální banky. Základem v každé jednotlivé zemi by mělo být integrovat dohled do jedné instituce, ideálně do centrální banky," řekla Rádiu Česko Zamrazilová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrální banky a jejich chování po krizi. Roman Chlupatý se ptal vrchní ředitelky České národní banky Evy Zamrazilové.

Integrovaný dohled ČNB nad finančním sektorem v České republice podle ní významně přispěl k tomu, že krize na Českou republiku nedopadla tak tvrdě jako v jiných zemích.

"Díky tomu jsme měli informace rychle a kompletně. Byla to těžká doba a hodně práce, ale možnost komunikace a rychlé reakce se vyplatila. Nešlo o to, že by bylo něco s naším finanční sektorem v nepořádku, problémem byla krize důvěry a nešťastně vypuštěný signál mohl spustit lavinu, která by se obtížně řešila," řekla v diskusní pořadu Studio Česko Zamrazilová.

Finanční stabilita by měla být zakotvena v zákoně

Centrální banky by podle ní také měly brát v úvahu také finanční stabilitu a zakotvit ji v zákoně: "My jakožto centrální banka máme finanční stabilitu jako jednu z preferencí. Pracujeme s tímto pojmem již minimálně pět let, a to je také jeden z důvodů, proč náš finanční sektor nebyl krizí zasažen. Provádíme v rámci této aktivity zátěžové testy, které jsou kvalitní, přísné a které by nám rizika měly odhalit včas."

ČNB byla jednou z prvních evropských centrálních bank, která už v srpnu 2008 sáhla ke snižování úrokových sazeb. Vývoj úrokových sazeb bude podle Zamrazilové záviset na inflaci.

"Vše bude záviste na vývoji inflace. Našim primárním cílem je cenová stabilita, inflační cíl dvě procenta. A vše bude záviset na tom, zda se objeví inflační tlaky. Jakmile se inflační tlaky objeví, budeme jednat okamžitě," řekla Rádiu Česko Zamrazilová.

Marián Vojtek, Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme