Koncert Help Haiti: Přišly tisíce lidí, vybraly se téměř 3 miliony

Hodinu po poledni začal na Staroměstském náměstí v Praze koncert na pomoc zemětřesením postiženému Haiti. Na osmihodinové show, kterou zorganizoval Český rozhlas ve spolupráci s hlavním městem Praha, společností Člověk v tísni a Českou televizí, vystoupila řada zpěváků a hudebníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Help Haiti 3

Help Haiti 3 | Foto: Monika Puchingerová

Jak řekl Radiožurnálu duchovní otec koncertu Petr Sirotek z Českého rozhlasu Regina, nápad na akci vznikl bezprostředně po prvním zemětřesení na Haiti.

"Když jsem zaslechl informaci, že lidé, kteří chtějí pomoct postiženým, mají posílat DMS. A tak jsem dostal nápad na tento koncert, který jsem s přáteli a ve spolupráci s hodnými a dobrými lidmi realizoval," řekl Radiožurnálu duchovní otec koncertu Petr Sirotek z Českého rozhlasu Regina.

Celé odpoledne se na Staroměstském náměstí střídaly známé osobnosti. Vystoupila například zpěvačka Iva Frühlingová, hudebník Jiří Dědeček či finalisté Česko Slovenské SuperStar. Zlatým hřebem večera pak byla Lucie Bílá.

Kolem 17 hodiny navštívil koncert také premiér Jan Fischer. Vyzvat k podpoře postižených obyvatel Haiti přišel také primátor Prahy Pavel Bém nebo generální konzul sousedící Dominikánské republiky v Praze Ramon Carreňo.

Lidé mohli přispět přímo na místě do kasiček společnosti Člověk v tísni nebo formou dárcovských SMS, takzvaných DMS. Podle informací pořadatelů přišly za prvních pět hodin koncertu zprávy DMS na obnovu Haiti celkem za 160 tisíc korun. Živé vstupy z koncertu vysílal i Český rozhlas.

Češi už darovali Haiti prostřednictvím humanitárních organizací 36 milionů korun. Občané tak ze svých kapes přispěli zemi zpustošené zemětřesením částkou o 16 milionů vyšší než česká vláda. Nejvíce financí je na kontě organizace Člověk v tísni, následuje Arcidiecézní charita Olomouc a ADRA.

Katarína Brezovská, Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme