General Motors chce zavřít továrnu Opelu v Antverpách

Automobilka Opel podniká razantní kroky. Její vlastník americká společnost General Motors chce kvůli hospodářské krizi propustit 8 300 zaměstnanců. Čtyři tisíce mají odejít z továren v Německu. Závod Opelu v belgických Antverpách má v červnu zastavit výrobu úplně. O práci tak asi přijde všech 2600 jejích zaměstnanců. Rozhodnutí amerického vlastníka tamní pracovníky zneklidnilo, ale nepřekvapilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky před továrnou Opel v Antverpách na půl žerdi.

Vlajky před továrnou Opel v Antverpách na půl žerdi. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Nerozumím tomu. Není to rozhodně příjemná zpráva. Pracuji tu už 25 let. Dali jsme firmě všechno. Když se podíváte na tu továrnu, ta přece může General Motors vydělávat slušné peníze. Ale oni to vidět nechtějí. No, dokážete to pochopit?" Divil se rozhodnutí amerického vlastníka Opelu devětačtyřicetiletý údržbář výrobních linek Paul.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o uzavření továrny Opelu v Antverpách připravil zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Doufá, že se svou odbornou kvalifikací práci najde, ale asi ne už tak dobře placenou jako je ta u Opelu. Rozhodnutí o uzavření továrny většinu zaměstnanců stejně jako Paula rozladilo, ale nebyl to pro ně blesk z čistého nebe.

Paní Ann má z oznámeného konce továrny smíšené pocity: "Mnoho lidí takové rozhodnutí už dlouho očekávalo. Nejdřív se říkalo, že to tu zavřou. Pak se rozneslo, že možná ne, že to není jisté. V někom to asi vzbudilo nějakou naději, ale myslím, že většina z nás to očekávala."

Existuje ještě možnost záchrany?

V Antverpské továrně pracuje 2 600 lidí. O práci mají v případě uzavření závodu přijít všichni její zaměstnanci. Má to být jediné hromadné propuštění v Opelu. Redukce stavů pracovníků ale postihnou i další závody. Generální ředitel automobilky Nick Reilly slíbil jednání o 'sociálně zodpovědné' dohodě o podmínkách uzavření továrny. Stále tak existuje možnost, že alespoň termín 30. červen jako konec výroby není definitivní.

"Odstartovala série konzultací s odbory. Tento řekněme dialog mezi vedením a zaměstnanci se pokusí nastalou situaci zhodnotit a hledat řešení," dává určitou naději mluvčí antverpské továrny Opelu Ann Wittmansová.

Odbory ale upozorňují, že problém se netýká jen 2600 zaměstnanců továrny. Tajemník závodní organizace Všeobecných křesťanských odborů ACV Eddy De Decker upozorňuje, že v ohrožení nejsou jen zaměstnanci továrny, ale i pracovníci subdodavatelských firem. Konec Opelu pocítí také antverpský přístav. O práci může podle něj přijít až 10 tisíc lidí. Odbory budou s vedením firmy tvrdě vyjednávat. Hodlají si vzít jako rukojmí auta. Hotová vozidla nechtějí nechat odjet z továrny.

Pavel Novák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme