Ministerstvo chystá bič na firmy, které krátí postiženým plat

Ministerstvo práce chce zpřísnit pravidla pro vyplácení příspěvku na zaměstnávání postižených. Často se totiž stává, že firmy, které mohou čerpat státní příspěvek, získávají část peněz pro sebe. Postižený zaměstnanec tak většinou nedostane tolik, kolik by mohl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Handicap

Handicap | Foto: Fotobanka stock.xchng

Příspěvek by měl chráněné dílně nebo firmě krýt veškeré mzdové náklady, které s postiženým zaměstnance má, maximálně však 8000 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpřísnění pravidel při zaměstnávání postižených se zajímala redaktorka Radiožurnálu Veronika Malá

Část peněz ale různými fintami získávají zaměstnavatelé pro sebe. Postiženým například místo části platu dávají poukázky na služby, někdy je nechávají z platu zaplatit školení, ke kterému ale vůbec nedošlo, nebo uzavírají se zaměstnanci různé dohody o srážkách ze mzdy.

Paní Božena dostávala deset měsíců místo části platu poukázky na lázeňské služby. Ani jednu z nich dodnes nevyužila. "Já jsem jim říkala, že to nechci, že do lázní nejezdím. Oni mně řekli, buď to podepíšete, nebo si můžete hledat jinou práci," popisuje svou zkušenost.

Některé další podvody přibližuje Štěpánka Filipová z ministerstva práce: "Setkali jsme se také se situací, kdy například zaměstnavatelé zneužívají školení pro handicapované osoby, nechávají si proplatit náklady, které souvisejí se školením, ale handicapovaného člověka na školení nepošlou. Setkávali jsme se také s případy, kdy zaměstnavatelé handicapovaným, kteří měli místo výkonu zaměstnání v domácnosti, práci neposkytovali a podobně."

Tomu by měl nový zákon zabránit. Nově by se totiž všechny tyto praktiky při výpočtu státního příspěvku odečítaly. To znamená, že by příspěvek mohl být nižší. Ministerstvo práce si od toho slibuje, že se tak zabrání účelovému zaměstnávání postižených.

Zákon možná poslanci nestihnou schválit

Zákon bude ministerstvo teprve předkládat, v tuto chvíli končí jeho připomínkové řízení. Se změnou souhlasí i Národní rada osob se zdravotním postižením. Její předseda Václav Krása se ale obává, že do voleb už se zákon nestihne schválit:

"Tím vzniká velký problém, protože zákon neprojednaný v poslanecké sněmovně padá pod stůl a vláda musí předložit nový návrh zákona. Příští vláda navíc může mít odlišný názor nebo to nebude považovat za prioritu. Takže budeme sledovat projednávání zákona a kdyby to opravdu vypadalo tak, že se nestihne zákon projednat, tak bychom možná chtěli z toho tu část vyjmout a předložit ji jako pozměňovací návrh k jinému zákonu."

Vedoucí chráněné dílny Drak v Liberci Lenka Bobvošová si navíc myslí, že zneužívání příspěvku se ani tentokrát nemusí zabránit. "Pokud dokázali podnikavci podvádět, tak budou stát obcházet a podvádět stále," podotkla Bobvošová.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme