Obce v okolí Vodochod zatím odolávají dárkům od Penty

Firma Penta Investemenst chce do tří let z malého podnikového letiště ve Vodochodech vybudovat mezinárodní terminál. Zatím se ale nemůže domluvit s přilehlými obcemi, které proti rozšiřování letiště protestují. Nelákají je ani finanční kompenzace, které jim chce firma nabídnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Vodochody - vizualizace

Letiště Vodochody - vizualizace | Foto: Penta Investements

Plastová okna proti hluku, peníze na nové školy a školky nebo dětská hřiště. Možností, jak vyjít obcím vstříc, nabízí vlastník letiště, společnost Penta Investemenst, hned několik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty obcí proti rozšiřování letiště Vodochody sleduje redaktorka Radiožurnálu Petra Benešová

Obce ale podle ředitele letiště Martina Kačura vyjednávat nechtějí: "My bychom dlouhodobou spolupráci chtěli postavit na tom, že jim budeme přispívat k tomu, v čem mají problémy. Bohužel zatím na této straně nemáme partnera, který by se s námi bavil o tom, co potřebují."

Penta se podle Kačura snaží o domluvu s vesnicemi dlouhodobě. Dokonce byla vloni ochotna nabídnout obcím i takové služby, jako je mikulášská nadílka.

'Zdraví za bonbóny neprodáme'

"Přišla za námi Penta a nabídla ředitelce mateřské školy v naší základní škole, že uspořádají na útraty Penty mikulášskou nadílku. Já jsem k tomu napsal okamžitě napsal Pentě dopis, že za pár bonbónů zdraví a životy našich dětí neprodáme," popisuje starosta Panenských Břežan Libor Holík.

Podobně mluví i starostové dalších čtrnácti obcí, které vloni založily sdružení Stop letišti Vodochody. Shodně ale říkají, že samotná Penta se o vyjednávání příliš nesnaží.

Potvrzuje to i další odpůrce letiště, starosta Chvatěrub František Derfl: "U nás v zastupitelstvu nikdo z nich nebyl. Nám osobně a kolegům tady z okolí nic takového sděleno nebylo."

Část obcí rozšiřování vítá

Ne všechny vesnice jsou ale proti rozšiřování vodochodského terminálu. Odolena Voda ho podle místních lidí, se kterými Český rozhlas mluvil, naopak vítá, protože většina obyvatel na letišti nyní pracuje. Starostka Eva Odehnalová vysvětluje proč:

"Představa, že by letiště mohlo regionu přinést pracovní místa, rozvoj a nezávislost na Praze, ta pořád je," připomněla Odehnalová.

Obce nyní musí počkat na to, jak dopadne schvalování studie vlivu na životní prostředí EIA, kterou na jaře posoudí ministerstvo životního prostředí.

Martin Hromádka, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme