Pozice dolaru sílí. Pomoci mu má i růst globální ekonomiky

Dolar výrazně posiluje a lidé tomu nevěnují dostatečnou pozornost. Tvrdí to alespoň respektovaný komentátor Dennis Gartman, podle kterého akcie mohou mít kvůli sílící americké měně zaděláno až na desetiprocentní korekci. Prozatím mají za sebou hlavní americké indexy nejvýraznější dvoudenní pád od června loňského roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Po středečním oslabení o procento ve čtvrtek americké indexy zavřely se ztrátami jednoho až dvou procent. Ostatní světové trhy Ameriku následují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozice dolaru se upevňuje. Téma pro analytika České spořitelny Luboše Mokráše.

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše se ale další růst dolaru očekávat nedá.

"Trhy jsou znepokojeny včera oznámenými opatřeními Baracka Obamy, která se týkají regulace bankovního sektoru. Tento fakt náladu vůči dolaru zhoršil a je pravděpodobné, že vyvolá korekci. Bude také záležet na tom, zda převládne nejistota kolem zmíněných regulací nebo se trh bude více věnovat problémům Řecka a dalších států," řekl Mokráš Rádiu Česko.

Korekci může vyvolat paradoxně také velmi výrazný růst akcií v roce 2009. Podle Mokráše je ale Gartmanovo tvrzení příliš předčasné.

"Korekce se v nejbližší době nedá očekávat, jelikož pro ni nejsou jednoznačné a aktuální makroekonomické důvody. Rovněž výsledky společností nenasvědčují tomu, že by mělo dojít k výraznějšímu poklesu. Na trh by musela přijít nová informace, která by korekci odstartovala," myslí si analytik České spořitelny.

Podle některých expertů se dá ale čekat, že dolar bude posilovat i v dlouhodobém horizontu. A to proto, že ozdravení americké ekonomiky má před tím evropským náskok. Stejného názoru je i Mokráš.

"Růstu dolaru pomůže také růst úrokových sazeb, což v kombinaci s rychlejším tempem ekonomického zotavení může vést k dlouhodobému posílení měny," předpovídá Mokráš.

Dolar se opírá o objem mezinárodního obchodu

Otázkou zůstává, zda může silný dolar urychlit nastartované ozdravení světového hospodářství. Podle analytika České spořitelny spíše nikoli.

"Spíše budeme svědky opaku. Rostoucí globální ekonomika pomůže růstu dolaru. Růst světové ekonomiky je totiž přímo úměrný většímu objemu světového obchodu a je třeba vyzdvihnout, že dolar je právě ve světě mezinárodního obchodu měnou číslo jedna," zmínil Mokráš a dodal:

"Růst dolaru by bezprostředně mohl pomoci i britské libře, která je na dolar historicky vázaná. Očekávat lze posílení měn Austrálie a Kanady."

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme