Obamův dohled nad bankami zřejmě převezme i Evropa

Evropské komerční banky vyzývají vlády, aby sladily regulatorní kroky, které chystají. To by mělo zvýšit pravděpodobnost, že se skutečně podaří zabránit opakování doznívající finanční krize a stejně tak by to mělo ulehčit finančním ústavům se těmto opatřením přizpůsobit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: AFP

Vedení německé Deutsche Bank a britské Barclays o tom mluvilo jen chvíli před tím, než americký prezident Obama nastínil nová zpřísnění režimu, ve kterém banky na americkém trhu fungují. Tato zpřísnění by měla omezit jak velikost finančních ústavů, tak i výši rizika, které na trzích podstupují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropské komerční banky vyzývají vlády, aby sladily regulatorní kroky a převzaly tak takzvaný americký model. Více ředitel konzultingu společnosti Delloite Luděk Niedermayer.

V minulém týdnu přitom Bílý dům už představil daň za spoluzavinění finanční krize. Podle mnohých expertů se ale jedná o čirý populismus. Jiného názoru je ovšem ředitel konzultingu společnosti Delloite Luděk Niedermayer.

"Za Obamovými ekonomickými rozhodnutími stojí osoba více než povolaná, a to je Paul Walker. Je to obrovský pojem a v minulosti zastával pozici ve Federálním rezervním systému. Je nepochybně odborníkem, který například zkrotil v USA inflaci. Myslím, že Obamův, respektive Walkerův návrh míří do jádra problému, jelikož nabízí jakousi lekci," řekl Rádiu Česko Niedermayer a dodal:

"Návrh vyvolal hned několik diskusí. Například zda mohou být banky ještě tak velké jako před krizí nebo je žádoucí, aby bankovní domy pod jednou hlavičkou prováděly riskantní obchody na svůj účet a zároveň se staraly o klienty. Navíc Obamův systém budou zřejmě aplikovat rovněž Britové."

Niedermayer: Je těžké najít konkrétního viníka

Otázkou zůstává, do jaké míry krizi způsobilo to, že regulátoři nevyužili pravomocí, které měli, do jaké míry naopak dostatečné pravomoci neměli a zda je to nutné je posílit. Podle ředitele konzultingu společnosti Delloite ale neexistuje jednoznačná odpověď.

"Teoreticky regulátoři měli k informacím dostatečný přístup a měli dostatečné pravomoci. Realita nicméně ukázala, že finanční konglomeráty typu AIG nebo Lehman Brother byly tak velké, že ani jejich top management nevěděl, co se uvnitř společnosti děje. Z tohoto pohledu se zase zdá, že regulátor, který má na starosti více takových institucí a není navíc úplným odborníkem na všechny ekonomické disciplíny, není schopen uhlídat," myslí si Niedermayer.

Obamův návrh zahrnuje snahu zpřehlednit a zjednodušit finanční sektor. V praxi to představuje jakési implicitní rozdělení institucí na ty, za kterými stojí stát.

"Od takových institucí Obama chce, aby se neúčastnily riskantních investic, které navíc nepřinášejí klientům výhody a přispívají spíše k vysokému zisku banky pro akcionáře nebo pro její zaměstnance," uzavřel Niedermayer.

Evropa je jinde

Akcie amerických firem se včera v reakci na plány amerického prezidenta prudce propadly a zaznamenaly největší cenový pokles od loňského října. Ztrácely i evropské burzy, včetně té pražské.

"Pokud bude nálada v Americe i nadále negativní, tak se přelije i do západní Evropy a následně k nám, protože tyto trhy jsou velmi propojené," myslí si analytik společnosti Wood and Company Jiří Staník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Wood and Company Jiří Staník na Rádiu Česko

Evropský finanční trh je podle Staníka konzervativnější než americký a bez přísnější regulace se zatím obejde.

"Evropa je někde jinde. Zatímco u některých amerických bank tvoří zisky z vlastního obchodování až 10 procent celkových příjmů, u evropských bank je to maximálně jedno až dvě procenta," uvedl Staník.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Naďa Bělovská, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme