Cesty uprchlíků do Evropy se sbíhají v Maroku

Desítky tisíc Afričanů se každoročně kvůli penězům, ale také válkám a politické situaci rozhodnou k útěku ze své země. Jejich vysněným cílem je ve většině případů Evropa. Příval běženců zatěžuje starý kontinent stále více ekonomicky i společensky. Jedna z klíčových tras uprchlíků vede přes Maroko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

afričtí uprchlíci

afričtí uprchlíci | Foto: Česká televize

V rabatské pobočce Mezinárodní organizace pro migraci se zrovna chystají k návratu do své vlasti dvě skupinky mužů, kteří se neúspěšně snažili dostat do Evropy. Jedna míří zpátky do Mali a druhá do Pobřeží slonoviny. "Na letišti dostanou ještě kapesné, aby se po příletu měli za co najíst a dopravit se domů. Naše organizace jim také pomáhá ve vlasti znovu se začlenit do společnosti a založit si vlastní živnost," říká šéfka programu Dorian Deketele.

Dobrovolně z Maroka přes Mezinárodní organizaci pro migraci odcestuje týdně kolem dvaceti lidí. Za několik dní se k nim přidá také 27letý Kamerunec Roger. Přes moře se snažil dostat různými způsoby, ale neúspěšně.

"Do Evropy jsem zkoušel proniknout několikrát, nejen lodí, ale i jinými způsoby. Není to vůbec jednoduché. Jak to probíhá? To ti nemůžu říct, to jsou tajné věci. Kdybych to vyzradil, mohl bych tím ublížit těm, kteří se zrovna třeba dneska o přeplavení pokusí," tvrdí Roger.

Vyhlídky na lepší život lákají ročně z černého kontinentu do Evropy desítky tisíc hlavně mladých lidí. Smrt na moři zastihne v chatrných loďkách stovky z nich. "Když jsem se dostal konečně z Kamerunu k pobřeží a viděl před sebou to nekonečné moře, které jsem měl zdolat, říkal jsem si, jestli mně to vůbec stojí za to takhle nasazovat holý život. A pak jsem se taky sám sebe ptal, jestli vůbec v Evropě najdu to, co opravdu hledám," vzpomíná Roger.

V Maroku se spojuje několik migračních cest. Pro běžence má proto strategickou polohu. Jak potvrzuje místní šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Johannes van der Klaauw, nejčastěji sem přicházejí z Pobřeží slonoviny, Demokratické republiky Kongo, ale také až ze vzdáleného Iráku nebo okupovaných palestinských území.

"Migrace, to je životní fakt. Na světě je přes dvě stě miliónů migrantů. A těch, co se snaží dostat do Evropy, je asi 30 procent. Je třeba mít na paměti, že lidé, kteří se k emigraci odhodlají, nejednají z rozmaru. Jsou k tomu jednoduše donuceni vnějšími okolnostmi," říká Johannes van der Klaauw.

Je středa dopoledne a sem na dvůr Mezinárodní organizace pro migraci přišlo dalších patnáct mladých Afričanů. Sedí na úzkých lavičkách, lokty se opírají o kolena a se zarytým výrazem ve tváři, který jejich vrstevníci Evropané znají častokrát jen z filmů, mlčky hledí před sebe.

"Zboží a peníze dnes světem kolují naprosto běžně, pro lidi to ovšem neplatí. V současnosti se Evropa snaží migraci stále více potírat. Zpřísňuje se vízová politika, drsnější jsou podmínky na hranicích. Příčinu to však neřeší. Do zemí s největším počtem migrantů by se mělo spíš investovat, a také by tamním lidem pomohlo, kdyby se tam vyřešily války a etnické konflikty," dodává šéf marocké pobočky UNHCR van der Klaauw.

Až se Roger vrátí do Kamerunu, nebude to mít doma dvakrát jednoduché. Na cestě do Evropy totiž neuspěl. Znamená to nátlak a opovržení ze strany rodiny i přátel. "Řeknou: 'Jiným se to podařilo, tak jak to, že tobě ne?' Z toho náporu člověk magoří. Nemáš žádnou podporu, a tak ani zbytí. Donutí tě to vydat se znovu na cestu a zas se vrhnout do vln divokého moře. Musím se dostat na druhou stranu, prostě se musím rozhodnout: buď žít, anebo zemřít," upozorňuje Roger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cesty uprchlíků do Evropy se sbíhají v Maroku

mapa
Zvětšit mapu: Přes Maroko vedou důležité trasy uprchlíků směřujících do Evropy

Martina Hanáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme