Odebírání sporných právnických titulů může obnovit některé kauzy

Aféra kolem plzeňské právnické fakulty by mohla mít dopad i na některé už skončené soudní procesy. Pokud se prokáže, že soudcovský talár oblékl absolvent fakulty, který nevystudoval řádně a přijde o magisterský titul, může to vést ke znovuotevření případu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Fakulta přitom už má souhlas z ministerstva školství, že tituly ve správním řízení odebírat může. Začala proto s prověrkami studia a připravuje příslušná správní rozhodnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celých Dvacet minut Radiožurnálu s děkanem plzeňské právnické fakulty Jiřím Pospíšilem

Podle děkana plzeňských práv a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila možnost obnovy některých kauz není nepravděpodobná. Pospíšil to řekl ve 20 minutách Radiožurnálu.

"Tam určitá forma zpochybnění jejich úkonů do minulosti může nastat. Zda to ale bude všechno co vykonali, například v roli soudce, bude předmětem dalšího zkoumání a právních analýz," řekl Pospíšil.

Obnovit řízení je možné jen do tří let od předchozího rozsudku. Nové senáty by tak musely znovu krok po kroku přezkoumávat úkony těch soudců, které by odejmutý titul magistr donutil vysvléci talár s fialovým lemem. Odborníci na správní právo ale současně tlumí přílišné naděje odsouzených na automatické osvobození.

"Tím, že se znovu začne ta věc projednávat, tak to nepředjímá, že někdo, kdo byl pravomocně odsouzen, že bude zproštěn. Dostane se mu ale nového projednání v té věci," potvrdil Radiožurnálu advokát David Krofta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právník Jaroslav Ortman s odebíráním titulů nesouhlasí

Podobný postup podle něj připadá v úvahu i tehdy, pokud by o titul přišel státní zástupce.

Právník Jaroslav Ortman považuje případné odebírání titulů za katastrofu. Podle něj by bylo lepší zakázat takzvaným pseudoprávníkům právnickou činnost, aby dál nemohli vykonávat funkci soudce, právníka nebo advokáta.

"Já kdybych byl advokátem člověka, kterého odsoudil takový soudce, tak bych mu doporučil, aby okamžitě žádal přezkum. Ten člověk by byl nepochybně úspěšný třeba i u mezinárodního soudu ve Štrasburku a také u našeho Ústavního soudu," varoval Ortman.

Benda chce nový doktorát

Západočeská fakulta chce titul odebrat minimálně 6 absolventům. Jedním z nich je i poslanec ODS Marek Benda. Doktorský titul získal i přesto, že jeho práce byla krátká a nesplnila formální požadavky. Benda už požádal o nové absolvování doktorského studia.

"Poslal dopis panu rektorovi a ten je připraven mu titul odejmout a pak pan Benda může znovu požádat a ve chvíli kdy bude mít fakulta obnovené možnosti udělovat doktoráty, může znovu složit rigorózní zkoušku a předložit rigorózní práci," uvedl Pospíšil.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Martin Drtina, Martin Veselovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme