V Srbsku byl zvolen nový patriarcha

Srbská pravoslavná církev si novým patriarchou zvolila nišského biskupa Irineje. Nový patriarcha nepatří k radikálnímu křídlu Srbské pravoslavné církve a je stoupencem dialogu s ostatními náboženstvími, včetně katolické církve.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad srbskou Mitrovicí ční nově postavený pravoslavný kostel

Nad srbskou Mitrovicí ční nově postavený pravoslavný kostel | Foto: Tomáš Adamec

Nového patriarchu mohlo volilo 45 biskupů ze Srbska, Západního Balkánu i celého světa. Volit z nich musí alespoň dvě třetiny - tedy nejméně třicet. Nejprve každý biskup vybírá ze všech navržených. Ve finále se vybírá ze tří nejúspěšnějších.

Jejich jména se uloží do zvláštních obálek, které se vloží do Evangelia. Určený člen sboru pak vytáhne jméno budoucího patriarchy. Podle tradice tak nastupuje do volby boží vůle.

Volba samotná se opakuje tolikrát až vítěz získá nadpoloviční počet hlasů Posledního patriarchu Pavleho zvolili před devatenácti lety až v devátém kole.

"Srbská pravoslavná církev má v zemi velký vliv. Jakmile se za něco nebo proti něčemu postaví, hned to má silnou podporu mezi lidmi. Například když se církev postavila proti pochodu gayů a lesbiček, bylo téměř nemožné, aby se uskutečnil," říká balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev.

Podle něj Srbové chodí více do kostela, než je tomu u nás, a více slaví církevní svátky.

Jaromír Janev, Lukáš Vincourek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme