Afghánská vláda chce být do roku 2015 nezávislá

Do roku 2015 chce afghánská vláda plně převzít odpovědnost za dění ve své zemi. V Berlíně to prohlásil afghánský ministr zahraničí Rangín Dádfar Spanta. Předpokladem ale prý je, že mezinárodní společenství zintenzivní pomoc při výcviku afghánských vojáků a policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu

Vojenské pozorovací stanoviště v jižním Afghánistánu | Foto: 601. skupina speciálních sil

Spanta hodlá ambiciózní závazek zopakovat i příští týden v Londýně na ostře sledované mezinárodní konferenci o Afghánistánu. Ministr zahraničí je ale proti tomu, aby se stanovil pevný termín pro stažení mezinárodních jednotek ze země. Afghánským povstalcům by to prý poskytlo jedině výhody a omezilo jejich připravenost k jednáním.

Šéfa afghánské diplomacie pozvali do Berlína němečtí sociální demokraté, kteří jsou rozpolcení v otázce, jak se postavit k dalšímu fungování německého kontingentu. Kabinet Angely Merkelové zvažuje podstatné zvýšení počtu vojenských a policejních instruktorů pod Hindúkušem, ale taky vyslání dalších bojových jednotek.

Jiří Hošek, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme