Unikátní výstava představuje v Londýně Vincenta van Gogha

Po pětiletých přípravách se v londýnské Královské akademii výtvarného umění otevírá o víkendu pro veřejnost unikátní výstava spojující vybrané obrazy z díla holandského malíře Vincenta van Gogha společně s ukázkami z malířovy korespondence s bratrem Theem, který ho po celý život finančně podporoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh | Foto: Ivan Kytka

Vedení Královské akademie i kurátorka výstavy Ann Dumasová tvrdí, že pětašedesát obrazů zapůjčených do Londýna ze soukromých sbírek i galerií prakticky z celého světa je pro Brity generační událostí. Naposledy totiž měli příležitost zhlédnout podobnou výstavu v roce 1969.

Vůbec poprvé v historii vystavují světové galerie van Goghovy obrazy společně s jeho nedávno vydanými ukázkami z kompletní korespondence, kterou vedl malíř se svým bratrem Theem. Bez jeho velkorysé podpory by se Vincent van Gogh jen stěží mohl oddat malování:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž spolupracovníka Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivana Kytky o londýnské výstavě Real Vincent van Gogh.

"Chtěl jsem ti jen napsat o nové tužce značky od firmy Faber, kterou jsem objevil. Na tomhle je vidět tloušťka průřezu. Jsou jemné a jsou mnohem kvalitnější než truhlářské tužky," píše narychlo v jednom z dopisů svému bratrovi a po pár měsících se objevuje v jeho dopise přání, které svědčí o tom, jak hluboko měl budoucí malířský génius do kapsy:

"A ještě tě musím poprosit o to, aby o pár obyčejných štětců, a to co nejrychleji. Alespoň půl tucet, prosím."

Zlom byl příchod do Paříže

Obrovským přelomem v životě třiatřicetiletého van Gogha byl jeho příchod do Paříže. Setkal se tam s francouzskými impresionisty a s nimi objevoval barvy. V expresívním barevném vyjádření, v kombinaci ostré a syté žluté s kobaltovou modří, zelenou či fialovou, jako by se odrážel vnitřní neklid malířova ducha. A rychlé, intuitivní tahy štětcem, jako by předznamenávaly krátkost van Goghova tragického života.

Jeden z výstavních sálů Královské akademie představuje také van Goghovy obrazy z doby, kdy se z Paříže přestěhoval do jihofrancouzského Arles.

Jak říká kurátorka výstavy Ann Dumasová, bylo to, jako by malíř, který do té doby pobýval v severozápadní Evropě, prohlédl a byl oslněn nádhernou intenzitou slunečního svitu. Této části vévodí obrazu domu, který si společně s Paulem Gaugainem na jihu Franci pronajal.

S bratrem i v nemoci

Součástí výstavy je i portrét malířova lékaře, který o Vincenta pečoval v Auvers v posledních měsících jeho života, kdy se u něj projevovala psychická porucha. V dopise bratrovi o něm napsal:

"Připadá mi asi tak stejně nemocný a zmatený, jako jsem já sám nebo ty. Pracuji na jeho portrétu, na hlavě bílý klobouk, velice světlý, velice jemný ... modré sáčko, modře kobaltové pozadí, opírá se o červený stůl se žlutou knihou, náprstníkem a fialovými květinami."

Neuvěřitelná vnitřní energie, kterou dokázal přenést van Gogh na svá plátna prostřednictvím barev a tahů štětcem provázela van Gogha až do posledních dnů jeho krátkého života. Stejně jako korespondence s bratrem. Když 27. července 1892 na sebe namířil hlaveň zbraně a stiskl spoušť, našel u něj přivolaný lékař dopis adresovaný Theovi.

Na londýnské výstavě si ho společně s kolekcí dalších dvou desítek van Goghových osobních dopisů může vůbec poprvé prohlédnout také britská a evropská veřejnost. Výstava v Královské akademii potrvá do 24. dubna.

Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme