Pátrání v ruinách domů na Haiti skončilo

Haitská vláda vyhlásila konec pátrání po lidech v troskách budov zničených při zemětřesení. Šance, že by někdo mohl pod sutinami 11 dní po katastrofě přežít, je mizivá. Podle poslední bilance mají otřesy půdy v nejchudší zemi západní polokoule na svědomí přes 110.000 mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranné práce v troskách domů

Záchranné práce v troskách domů | Foto: Pavel Polák

Podle zdrojů z OSN se záchranářům dosud podařilo vyprostit 132 živých lidí. Naposledy v pátek našli dvě staré ženy a jednoho mladíka.

I tak už ale většina mezinárodních týmu ze země odjíždí. Pravděpodobnost, že další živí lidé jsou ještě v troskách, je podle názoru odborníků velmi minimální.

Pod zřícenými budovami ale stále zůstávají tisíce mrtvých těl. Ničivé zemětřesení na Haiti zabilo přes 110.000 lidí. Novou bilanci uvedlo haitské ministerstvo vnitra s tím, že téměř 200.000 dalších je zraněných.

Ve stanech přežívá půl milionu lidí

Humanitární operace se nyní zaměří především na pomoc lidem bez přístřeší, rozdělování potravin a vody, lékařskou péči a také vytvoření přístřeší pro statisíce postižených.

Zemětřesení zasáhlo asi třetinu obyvatel nejchudší země západní polokoule. Jenom v hlavním městě Port-au-Prince přežívá v prozatímních stanech víc než 600.000 lidí.

Pro ně vymyslela haitská vláda evakuační plán - autobusy a loděmi se mají přepravit na sever a jih země, které nejsou zemětřesením tolik postižené. Vláda tím chce zabránit šíření nemocí v hlavním městě.

Haiťané se snaží utéct do USA

Jak z místa informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák, stále více Haiťanů s americkým pasem utíká ze zničené země do Spojených států.

Z Port-au-Prince odlétají v amerických vojenských letadlech. O totéž se pokouší také mnoho dalších Haiťanů, kteří americké občanství nemají.

Letištní plochu v Port-au-Prince proto hlídají Američané poslední tři dny obzvlášť důkladně. "Zpravidla mladí Haiťané přelézají ploty, jenom proto, aby se na letišti mohli zařadit mezi cestující do Spojených států," přiblížil Polák.

Na chudém a zničeném Haiti žít nechtějí a do bohaté a vysněné Ameriky je zase Američané nechtějí pustit. Před odletem tak zpravidla chvíli co chvíli vyvádějí američtí hlídači černé pasažéry ven z letiště.

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitano už varovala, že by Haiťané neměli zemětřesení využívat jako záminku k ilegální migraci do Spojených států. Měli by prý znovu vybudovat svou vlast.

Stále není bezpečno

Vážným problémem pro zničenou haitskou metropoli Port-au-Prince se stávají ozbrojené gangy. "V centru Port-au-Prince se ozývá střelba a rabování obchodů ani navzdory přísnějšímu policejnímu dohledu zdaleka nepřestává," popsal situaci Polák.

Vykrádání obchodů, kterého se zpočátku dopouštěli hladoví Haiťané, se nyní podle něj systematicky chopily ozbrojené gangy, jejichž členové se rekrutují z uprchlých vězňů.

Ve čtvrti Carrefour dokonce vykrádají domy lidí, kteří je museli opustit kvůli narušené statice. Podle předpovědí bezpečnostních agentur, které v Port-au-Prince působí, bude násilí v příštích dnech dále narůstat.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Martin Hromádka, Lubica Bergmanová, Katarína Brezovská, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme