Rusko hlásí poprvé po 15 letech přírůstek obyvatel

Rusko poprvé po dlouhé době zaznamenalo nárůst počtu obyvatel. Leckomu to možná v době zpráv o přelidnění zeměkoule nemusí připadat jako právě převratná událost, v Moskvě ale téměř oslavují. Země se totiž už léta potýká s vážnými demografickými problémy. A dlouhodobě počet obyvatel klesá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko po letech hlásí přírůstek obyvatel (ilustrační foto)

Rusko po letech hlásí přírůstek obyvatel (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Ruské úřady se radují. Poprvé po 15 letech statistici hlásí, že se počet obyvatel v porovnání s předchozím rokem nesnížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přírůstku obyvatel Ruska informovala ve vysílání Radiožurnálu zpravodajka Lenka Kabrhelová

Naopak, podle předběžných odhadů ministryně zdravotnictví Taťány Golikovové dokonce obyvatel o 15 až 25 tisíc přibylo.

Po dlouhé době se tak podařilo zlomit negativní trend ubývání dnes zhruba 142miliónové populace, která se od poloviny 90. let smrskává dramatickým tempem.

Hlavním motorem vývoje, který si ruské úřady pochvalují, je klesající úmrtnost a sílící migrace. Státem podporovaná porodnost sice mírně stoupla, ale ne o moc. Mnozí experti právě proto připomínají, že země nemá nad nepříznivou křivkou vyhráno.

"Stačí letmý pohled na statistiky a je zjevné, že Rusko má dlouhodobý problém, který státní politika pouhé podpory porodnosti nevyřeší," řekla Českému rozhlasu demografka a bývalá expertka OSN pracující v Moskvě Margaret Satterthwaitová.

Rusy hubí alkohol, chudoba i násilí

Podle ní ruská populace vymírá především v důsledku nekvalitní zdravotní péče, alkoholismu a chudoby. Expertka poukazuje ale i na vysoký počet uměle přerušených těhotenství - jen v roce 2008 provedli lékaři přes milion interrupcí - a často se objevující neplodnost.

"Podle některých údajů je neplodná dokonce každá čtvrtá žena, a to často v důsledku znásilnění. Úřady přitom problému násilí na ženách věnují jen minimální pozornost. Kvůli alkoholu a násilí se neplodnost navíc týká i mužů," dodává expertka.

Ruská vláda si zastavení poklesu počtu obyvatel vytyčila jako jedno z hlavních témat. Až dosud pesimistické demografické křivky se totiž promítají i do odhadů ekonomů. Ti předpokládají, že pokud se trend dlouhodobě nezmění, ruské hospodářství v příštích 20 letech poroste mnohem pomaleji než další rozvíjející se ekonomiky Číny, Brazílie a Indie.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme