Vrah z Kmetiněvsi je na svobodě

Mladík, který před šesti lety zavraždil svou spolužačku, opustil výchovný ústav v pražském Klíčově. Bez dalších podrobností to Radiožurnálu potvrdili zaměstnanci ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paragraf

paragraf | Foto: Archiv ČRo

Devatenáctiletý mladý muž je teď volný a patrně si shání bydlení a práci. Jeho další léčba bude pod kontrolou lékařů i státního zástupce. Další hospitalizaci mu ale náš právní řád nemůže nařídit, protože čin spáchal jako nezletilý. Nemá tudíž záznam v trestním rejstříku a je na něj nahlíženo jako na netrestaného.

Zpátky do ústavu by se podle náměstka ministryně spravedlnosti Marka Görgese mohl vrátit jen tehdy, pokud by se stal znovu pro své okolí hrozbou:

"V případě, že by bylo zjištěno, že se pachatel nachází v takovém stavu, kdy je nebezpečný sobě nebo okolí, tak samozřejmě právní řád zná možnosti, jak tuto situaci řešit. Je možné postupovat podle zákona o péči o zdraví lidu. Taková osoba může být zadržena i proti své vůli v léčebném zařízením a do sedmi dnů musí soud rozhodnout, zda může být zadržována i nadále."

Obyvatelé Kmetiněvsi nyní uvažují o tom, že uspořádají petici. Chtěli by iniciovat takové legislativní změny, které by zabránily tomu, aby se podobní lidé mohli volně pohybovat na svobodě.

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme