Do Česka přišly silné mrazy ze Sibiře

Asi nejmrazivější noc letošní zimy mají za sebou lidé na severovýchodě republiky. Teploty tam místy klesly pod minus 20 stupňů. V Jevíčku na Svitavsku dokonce naměřili skoro minus 24 stupně. A obdobná bude i nadcházející noc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rampouchy

rampouchy | Foto: Blanka Černá

"V Kobylí na Břeclavsku klesla teplota na minus 21,5 stupňů Celsia, v Šumperku na minus 22, v Jizerce na Jablonecku na minus 22,5 a nejníže v jevíčku na Svitavsku, kde bylo v noci minus 23,6 stupňů Celsia," říká Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle něj se ale nejedná o nic neobvyklého:

"Za takovýchto situací nejsou v lednu mrazy kolem minus dvaceti stupňů výjimečné. Vyskytují se téměř každou zimu. Například v roce 2006 byly v tyto dny teploty pod minus 25 stupňů. Mrazy se vyskytnou ještě v noci, zejména na severovýchodě republiky."

Silně mrznout má ještě tuto noc. Nejvíce opět na severovýchodě republiky. V noci na pondělí se mají teploty zmírnit, v noci na středu se opět mrazy vrátí.

Jana Zemanová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme