Český zdravotnický tým začíná pomáhat na Haiti

Tým českých zdravotníků dnes ošetří na Haiti první pacienty. Lékaře poslala za peníze dárců do zemětřesením postižené země společnost Člověk v tísni. Mobilní nemocnici se chystá vyslat také humanitární organizace Hand for Help.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zranění po zemětřesení na Haiti

Zranění po zemětřesení na Haiti | Foto: Julie Remy, Lékaři bez hranic

Zdravotní tým Člověka bude napůl působit v jedné z nemocnic v metropoli Port-au-Prince, druhá polovina bude vyjíždět i do táborů na okraji města, kde se shromažďují postižení obyvatelé.

"Budeme aktivně vyhledávat pacienty nejen s nedoléčenými zraněními, ale i lidi se spoustou sekundárních zdravotních poruch, které se v takových situacích vždy zhoršují," vysvětlil Marek Štys z Člověka v tísni.

Organizace podle něj z veřejné sbírky přispěla také na distribuci jídla a pitné vody a poskytla materiál na provizorní přístřešky. Dalším projektem je výstavba dětských center.

Hand for Help umístí nemocnici u táborů

Liberecká humanitární organizace Hand for Help už má na kontě Help Haiti milión korun a další peníze přibývají. Na zpustošený ostrov se chystá 12 lékařů , zdravotníků a techniků, kteří tam postaví tři budovy mobilní nemocnice s kompletním vybavením včetně operačního sálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O misi organizace Hand for Help se zajímala redaktorka ČRo Ivana Bernáthová

Jak Radiožurnálu řekl šéf haitské mise Jaromír Dolanský, bude se jednat o podobnou nemocnici, jakou Hand for Help poslala do válkou postižené Gruzie a vlnou tsunami zpustošené Srí Lanky.

"Hlavní město se začíná pomalu vylidňovat, lidé budou soustředěni v utečeneckých táborech, to znamená obdoba Gruzie. Podle předběžné domluvy bychom měli mít naše zařízení postavené tak, aby mohlo obsluhovat několik těchto táborů," upřesnil Dolanský.

Podle šéflékaře Jiřího Jadrného bude nemocnice připravena ošetřit tisíce lidí. "Očekávám, že to bude podobná struktura zranění, co byla na Srí Lance. Mohou se tam vyskytnou starší, špatně zhojená zranění způsobená padajícími budovami, případně infekce," doplnil Jadrný.

Hand for Help potřebuje na misi ještě devět milionů korun. Lidé budou moci brzy přispívat pomocí dárcovských esemesek. "Teď se pro nás 6. února chystá koncert v Ústí nad Labem, který se bude jmenovat Haiti nad Labem," připomněla koordinátorka mise Eva Kochová.

Češi už darovali na Haiti 50 milionů

České humanitární organizace dosud vybraly na pomoc Haiti asi 50 milionů korun. Výrazně k tomu přispěly čtvrteční pražské koncerty na pomoc karibské zemi postižené zemětřesením. Ke sbírkám se přidávají i města a kraje v České republice. Česká vláda uvolnila na pomoc Haiti 20 milionů korun.

Po katastrofě podle poslední bilance zůstalo 120.000 mrtvých. Dalších 250.000 lidí utrpělo zranění. Bez přístřeší zůstaly až tři miliony lidí, tedy asi třetina obyvatel nejchudší země západní polokoule. V okolí metropole Port-au-Prince pro ně vyrostlo 300 provizorních táborů.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Ivana Bernáthová, Blanka Černá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme