Severní Korea opět haraší zbraněmi. Jihu hrozí válkou

Severní Korea hrozí svému jižnímu sousedovi válkou. Pchjongjang tak reagoval na prohlášení jihokorejského ministra obrany o preventivním úderu na cíle komunistického režimu, pokud by režim Kim Čong-ila připravoval jaderný útok. Severní Korea se totiž stále odmítá vzdát svého nukleárního programu, za návrat k jednání žádá ústupky Soulu i OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Generální štáb komunistické armády považuje prohlášení Soulu za otevřenou deklaraci války. Pchjongjang by prý na podobný útok reagoval zničujícím úderem na strategické cíle ,loutkového režimu' v Jižní Koreji.

Severokorejské ministerstvo zahraničí minulý týden navíc oznámilo, že se k jednacímu stolu nevrátí, dokud Rada bezpečnosti OSN nezruší sankce uvalené na režim Kim Čong-ila.

Pchjongjang také žádá o znovuzahájení rozhovorů o mírové smlouvě, která by formálně ukončila Korejskou válku. Účastníci konfliktu z let 1950 až 1953 totiž uzavřeli jen dohodu o příměří. Soul i Washington to ale odmítly.

O obnovení šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu chce už začátkem února jednat v Japonsku a Jižní Koreji americký emisar Kurt Campbell. K návratu Pchjongjangu za jednací stůl se marně snaží přimět i hlavní spojenec Severní Koreje, Čína.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme