Kocáb chce zaměstnavatelům zakázat sledování podřízených

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb chce trestat nedovolené sledování zaměstnanců. Zákoník práce skrytou kontrolu zaměstnanců pomocí kamer zakazuje už teď, neurčuje za to ale žádný trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Kocáb

Michael Kocáb | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Kocáb proto dnes vládě navrhne, aby vznikla novela zákona, která umožní inspekci ministerstva práce a sociálních věci obcházet pracoviště a kontrolovat, jestli zaměstnavatelé toto nařízení neporušují. "Ukazuje se, že trend kontroly zaměstnanců, je stále větší. Jedná se o sledování, ať už skryté nebo předem ohlášené, ale nesplňující podmínky zákona," upozornil Kocáb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michael Kocáb byl hostem Ranního interview Radiožurnálu.

Chce proto, aby se inspektoráty práce v plánech kontrol zaměřily na to, zda zaměstnavatelé neúměrně nezneužívají kontrol zaměstnanců na pracovišti. "A nenarušují jejich soukromí," řekl vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Litomiský.

S konkrétními tresty za špehování by ale mělo přijít ministerstvo práce a sociálních věcí. "Sami si netroufneme sankce navrhnout. Úkolujeme ministerstvo práce a sociálních věcí, aby vytvořilo skutkovou podstatu přestupku a právních deliktů, které by umožnily postihovat neoprávněné zásahy do soukromí," vysvětlil Kocáb.

Podnikatelům se to ale nelíbí. Podle předsedy Sdružení podnikatelů České republiky Bedřicha Dandy by slušným zaměstnancům sledování nemělo vadit, kontroly navíc přinesou jen další zbytečné náklady pro stát.

"Slušný člověk nemá problém s tím, jestli ho někdo sleduje. Určitě by nám to vadilo, protože by šlo zase o další kontrolu. A každá kontrola stojí peníze. Další kontrola? Na co? Vždy řeším problém, až nastane. Ale aby se chodilo plošně kontrolovat, to my neuznáváme," podotkl Danda.

Jakub Šídlo, Alice Kottová, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme