Důvěra v českou ekonomiku roste

Důvěra v domácí ekonomiku se v lednu meziměsíčně opět zvýšila, ale pouze díky zvýšení důvěry podnikatelů. Souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s prosincem vzrostl podle statistiků o 2,2 bodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu, stavebnictví, obchodě i ve vybraných službách. Důvěra spotřebitelů se ale snížila o 4,7 bodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důvěře podnikatelů a spotřebitelů v českou ekonomiku mluvil na Rádiu Česko analytik ČSOB Petr Dufek.

"Důvěra v českou ekonomiku roste. Je vyšší, než byla v loňském roce, to je pozitivní, nicméně ještě pořád je hluboko před nějakou normální úrovní. Je to sice o něco lepší než loni, ale rozhodně nemůžeme být optimisty," popsal současnou situaci analytik ČSOB Petr Dufek.

Analytik zároveň upozorňuje na to, že nelze mluvit o konci krize: "Já si myslím, že se nedá říct, že skončila krize a že teď už bude jenom dobře. Bariérou pro podniky i nadále zůstává slabá poptávka, a to zvlášť v průmyslu. Myslím si, že všechno je jen o poptávce, zda se objeví či neobjeví."

Situace se tento rok nezlepší

Nejhůře je na tom podle Dufka právě průmysl, který je stále v útlumu: "Myslím si, že průmysl na tom bude nejhůře. Potom tady máme i stavebnictví, kterému se také nějak extra nedaří. Když pomineme výstavbu dopravní infrastruktury, tak zbytek pořád prožívá období recese."

Podle analytika ČSOB na tom ale není moc dobře ani obchod: "U obchodu je to komplikované, protože obchod vypadá na první pohled optimisticky, nicméně když se podíváme na vývoj maloobchodních tržeb, tak ty klesají už 14 měsíců za sebou. Takže nevím, kde se bere optimismus obchodníků na další měsíce."

Dufek navíc očekává, že na konci tohoto roku bude ekonomická situace ještě o trošku horší: "Myslím si, že finančně na tom budou české domácnosti o něco hůře, než jsou v současnosti. České firmy na tom budou pravděpodobně stejně, protože si myslím, že nebude pokračovat vzestup zakázek, který jsme viděli do této chvíle." Analytik ale dodává, že současná doba je dost nejistá a jde tedy vyloženě o spekulaci.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme