U Kodaně testují větrné turbíny a rostliny pro biomasu

Laboratoře Risoe nedaleko Kodaně bývaly baštou jaderných fyziků. Pak se ale v Dánsku rozhodli, že nikdy nepostaví žádnou atomovou elektrárnu. Místo uranových tyčí se tak dnes vědci nedaleko Kodaně rýpou v hlíně a pěstují biomasu, ohýbají lopatky větrných elektráren a míří na slunce všemi možnými prototypy solárních panelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná turbína

Větrná turbína | Foto: Creative Commons, Wagner Christian

Zdá se to být ospalá rekreační oblast. Rybník s vodním ptactvem, rozhlednou, alejí vedoucí na malý poloostrov a kolem chatičky. Je to ale ve skutečnosti fjord, chatičky jsou laboratoře a rozhledna je meteorologická stanice. Poblíž dva válcové objekty - bývalé výzkumné reaktory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor David Koubek navštívil laboratoře Risoe.

V jedné z nízkých nenápadných budov visí na několika popruzích obrovské křídlo. Je to lopatka větrné turbíny. Všude různá lanka, nitky, drátky, snímače pohybu, tlaku, zvukové senzory. "Měří se tu jednoduše to, jak velký nápor křídlo vydrží," vysvětluje jeden z inženýrů.

Bezpečnost je totiž hlavní starostí strojírenských firem, která právě v této hale nechávají prototypy obřích lopatek podrobně testovat.

Dánské firmy vyrábějí prý skoro polovinu větrných elektráren na světě. A samotní Dánové vyrábějí pomocí obřích větrníků čtvrtinu energie, kterou spotřebují.

K výzkumu alternativní energie se Dánsko odhodlalo už koncem padesátých let, kdy se laboratoře v Risoe zakládaly. V Risoe dnes také zkoušejí nejvhodnější druhy rostlin využitelné jako biomasa, vymýšlejí efektivní palivové články a dumají nad skladováním moderního paliva - vodíku. Nebo testují moderní solární panely.

David Koubek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme