Parlamentní volby v Afghánistánu byly odsunuty o čtyři měsíce

Parlamentní volby v Afghánistánu budou odloženy na září tohoto roku. Podle nedělního prohlášení volební komise je na ně málo peněz, roli hraje také bezpečnost a obavy z problémů při logistice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán

Afghánistán | Foto: Emanuel Macoun

Odklad voleb podle agentury Reuters potěší západní země, které žádaly více času na provedení reforem. Rozhodnutí komise prý odstraňuje případné třecí plochy mezi afghánským prezidentem Hamídem Karzáím a jeho západními příznivci.

Na některá pozitiva pozdějšího hlasování upozornil na Rádiu Česko i bývalý velvyslanec České republiky v Afghánistánu a Pákistánu Petr Přibík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Přibík ve Světě o desáté Rádia Česko

"Odložení voleb o čtyři měsíce na září letošního roku může 28. ledna na konferenci v Londýně vyjasnit, kde jsou například slíbené peníze potřebné k uspořádání voleb. Kábul tvrdí, že je ještě nedostal."

"Dále umožní diskusi o tom, zda a jak se má podařit přesvědčit řadové příslušníky Talibanu, aby přestali bojovat proti vládě. A nakonec bude možné v prodloužené předvolební periodě vybrat opravdu ty lepší, nebo nejlepší - za dané situace - kandidáty do parlamentních voleb," uvedl Přibík.

Afghánská strana tvrdí, že do země nedorazily peníze potřebné na konání voleb. Mělo jít celkem o 120 milionů dolarů. Podle jednoho z afghánských zdrojů se země, které volby platí, rozhodly nedodat peníze, dokud nebude hotovo přesné vyúčtování prostředků, které už mezinárodní společenství na volby poskytlo.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme