Netanjahu: Osady na Západním břehu zůstanou navždy Izraeli

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že židovské osady na Západním břehu Jordánu zůstanou navždy součástí Izraele. Premiér to řekl při slavnostní výsadbě stromů v osadě Kfar Ecion.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská vlajka

Izraelská vlajka | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

"Tady vysazujeme stromy, tady zůstaneme, tady budeme stavět," dodal Netanjahu. Palestince jeho výroky pobouřily.

Počítají totiž s tím, že na území Západního břehu, pásma Gazy a východního Jeruzaléma se bude nacházet budoucí palestinský stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor ČRo1 Milan Slezák ve Světě o jedné Rádia Česko

Jak na Rádiu Česko upozornil zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák, židovský stát by si rád "navždy" ponechal území trojího typu. Jde o území, která ,podle mezinárodních smluv a mezinárodního domnění' patří Palestincům.

"Za prvé území, kde je nějaká velká koncentrace izraelských osad, které mají dobré spojení s územím vlastního Izraele, jako jsou třeba koncentrace osad Maale Adumim, Ariel nebo právě Ecion."

"Pak jsou to území strategická, což se samozřejmě nevylučuje s těmi osadami, které jsem zmínil v první řadě, ale týká se to třeba i údolí řeku Jordánu."

"Protože letitá izraelská představa je, že když vznikne samostatný palestinský stát, tak že zůstanou izraelští vojáci na jeho východních hranicích a budou ho izolovat od Jordánska nebo Sýrie, aby na území toho palestinského státu neproudily zbraně," vysvětlil Milan Slezák.

Třetím velmi sporným územím, kterého se Izrael nehodlá nikdy vzdát, je území východního Jeruzaléma.

Marika Táborská, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme