Česko trápí mrazy

Celou Českou republiku sužují silné mrazy, na Ostravsku v pondělí naměřili až mínus 23 stupňů Celsia. Východ země zasahuje studený vzduch z Polska, západní část republiky hlásí teploty zatím mírnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mrazivé počasí zasáhlo celé Česko

mrazivé počasí zasáhlo celé Česko | Zdroj: ČTK

V noci ale počítejte s teplotami deset stupňů pod nulou. Takové počasí může být v některých případech i nebezpečné pro lidské zdraví, Česko hlásí už i první oběti mrazu - jsou to většinou bezdomovci:

Další oběť

Za víkend venku umrzlo šest lidí. V pondělí našli lyžaři na Rýmařovsku dalšího muže. V pětadvacetistupňovém mrazu jen na chvíli vyšel z domu. Na Ostravsku navíc situaci zkomplikoval smog, množství polétavého prachu překročilo povolenou hranici až devětkrát.

"Koncentrace prašného aerosolu se pohybují od 250 mikrogramů na metr krychlový naměřených v Ostravě v Mariánských horách, až po 449 v Českém Těšíně," upřesnila reportérka Silvie Mikulcová.

Mráz ohrožuje každého, kdo se venku zdržuje delší dobu. Nejen bezdomovce, ale i seniory a nemocné. Lékaři varují, že omrzliny hrozí na nechráněných částech těla, jako jsou prsty rukou a nohou, ušní lalůčky a nos.

Meteorolog Jan šrámek uvedl, že noc na úterý by neměla být tak mrazivá, a to zejména na Moravě a ve Slezsku: "Nejnižší noční teploty by se měly na severovýchodě pohybovat t okolo minus 15 stupňů."

Nejmrazivější počasí můžeme čekat v noci na středu, kdy bude na většině území minus 20, na horách minus 28 stupňů Celsia.

Milan Kopp, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme