Penta chce postavit nové administrativní centrum v Praze

Skupina Penta Investments chce v Praze postavit nové administrativní centrum, do kterého v následujících pěti letech hodlá více než pět miliard korun. Centrum má vyrůst na místě komplexu budov České typografie mezi ulicemi Na Florenci a Na Poříčí, který skupina Penta koupila.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cihla

cihla | Foto: Free Stock Photos

V letošním a příštím roce se investor pokusí získat územní rozhodnutí a stavební povolení, samotné stavební práce by měly začít v roce 2012.

Vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Radiožurnálu Miroslav Motejlek míní, že nejde o šťastné rozhodnutí. "Penta v současné době, zdá se, trochu tápe v investiční strategii a následkem toho může být i takováto rozsáhlá investice do nemovitostního komplexu. Myslím, že Penta zbytečně plýtvá silami i penězi," uvedl Motejlek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záměr Penty zhodnotil vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Radiožurnálu Miroslav Motejlek

Výstavba kancelářských prostor v Praze se loni propadla téměř o třetinu, avšak území, na němž leží budovy České typografie, bývalé Rudé právo, potřebuje změnu. Budovy se nacházejí v blízkosti Masarykova nádraží. "Pokud Penta bude mít zájem dále v oblasti rozvíjet byznys, měla by sílu změnit územní rozhodnutí ve prospěch další výstavby," myslí si Motejlek.

Připomněl, že nejcennější společnosti Penty: řetězec Žabky - zejména v Polsku, lékárenský řetězec Dr. Max, sázkařská společnost Fortuna a slovenská PPC Energy mají dle Motejlkova odhadu cenu přes třicet miliard korun.

Vznik Penty

Vznik skupiny Penta Investments spadá do počátku devadesátých let. "Hlavní majitelé Marek Dospiva a Jaroslav Haščák studovali v Pekingu a začali klasicky dovážet nějaké péřové bundy nebo podobné věci - to znamená tam nakoupili za dva dolary, tady prodali za padesát. Tak vydělali prvních pár milionů," přiblížil Motejlek.

Potom podle něj založili obchodníka s cennými papíry a za poměrně dramatických okolností se jim podařilo ovládnout jeden z největších kuponových fondů. "Na přecenění majetku tohoto fondu vydělali několik miliard a na tom se rozjeli ve velkém dál," dodal.

Penta a letiště Vodochody

Skupina Penta také plánuje rozšířit letiště ve Vodochodech, které vlastní a které by podle jejich plánů mělo konkurovat pražské Ruzyni.

"Myslím si, že tento projekt Penta dotáhne do konce a skutečně postaví letiště, na které bude ročně přepraveno 3 až 4 miliony lidí. Posléze se domnívám, že Penta letiště prodá a mohla by na tom vydělat slušné peníze," uvedl Motejlek.

Milan Kopp, Katarína Brezovská, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme