Kontrola UNESCO přijíždí do Prahy kvůli tunelu Blanka

Komise na ochranu památek UNESCO vyslala své pozorovatele na mimořádnou kontrolu do Prahy. Chtějí se osobně přesvědčit o dopadu stavby tunelu Blanka, která podle některých znalců ohrožuje historické hradby města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současná stavba tunelu Blanka na Letné

Současná stavba tunelu Blanka na Letné | Foto: Tomáš Adamec

Podle informací Českého rozhlasu by pozorovatelé měli dorazit už dnes a v Praze zůstanou nejméně do pátku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přijezd kontrolorů UNESCO do Prahy sleduje redaktorka Radiožurnálu Michaela Vetešková

Už loni výbor UNESCO ze svého seznamu chráněných památek vyřadil Drážďany, a to kvůli stavbě mostu.

Zástupci pražského magistrátu, ministerstva kultury i Národního památkového ústavu se ale neobávají, že by něco podobného hrozilo Praze.

Josef Štulc, předseda české pobočky ICOMOS, který je poradním orgánem UNESCO, vysvětluje, že by nejdřív Prahu komisaři zapsali na červený seznam památek ohrožení a až pak, po několika měsících, by přišla o svou záštitu UNESCA.

"Čím dál tím víc si výbor uvědomuje, že nezáleží pouze na kulturním potenciálu a dalších hodnotách, ale záleží na tom, jestli tyto hodnoty jsou komunitou, která tam žije, uznány a oceňovány a mají tudíž budoucnost," uvedl Štulc.

Magistrát prý o stavbě neinformoval

Podle Štulce, který sám jako spolupracovník UNESCA na podobné mise vyjíždí do jiných zemí světa, za tuto poměrně ostře sledovanou návštěvu může liknavost pražského magistrátu.

"Když přišlo upozornění na tunel Blanka, tak výbor vyslovil vnitřně velký podiv, že o tom neví už dávno a že správce statku, to znamená magistrát, jim sám nedal informaci, že se tady rozjíždí ten a ten projekt," podotkl Štulc.

O stavbě tunelu Blanka a jeho vlivu na chráněné barokní hradby se podle něj výbor UNESCA dozvěděl až od aktivistů, kteří peticí protestují proti ražbě tunelu u pražských hradeb.

Praha nemá u výboru UNESCA tu nejlepší pověst, jeho členové už loni kritizovali výšku mrakodrapů na Pankráci a o jejich stavbě také příliš nevěděli. "To učinilo výbor pro světové dědictví ostražitým," dodal Štulc.

Komisaři zkontrolují i nádraží a Václavské náměstí

Jak ale připomněl šéf pražské pobočky Národního památkového ústavu Michael Zachař, pražští památkáři se budováním tunelu Blanka podrobně zabývali už před deseti lety.

Stavba tunelu je podle něj důležitá pro ochranu historického jádra města a právě o tom by se měli pozorovatelé UNESCO přesvědčit.

"Trasa městského okruhu má za cíl odlehčit historickému centru tak, abychom nevídali kolony aut v Karmelitské, Křížovnické ulici a podobně, aby ubyl dopad třeba vibrací na historické domy," zdůraznil Zachař.

Podle protokolu se pozorovatelé chtějí dále seznámit s plány na obnovu Václavského náměstí a historických nádraží, jako je například Masarykovo nádraží, nákladové nádraží Žižkov či Vyšehrad.

I když se zástupci ministerstva kultury, Národního památkového ústavu ani pražského magistrátu nechtějí k návštěvě emisarů UNESCO vyjadřovat, vyloučili, že by se zabývali opravou Karlova mostu, proti níž rovněž vznikla petice a o které UNESCO už také od signatářů petice dostalo negativní zprávu.

Martin Hromádka, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme