Ve sněmovně začíná boj o to, které zákony projednat do voleb

Téměř 200 bodů je zatím v návrhu programu letošní první řádné schůze sněmovny. O tom, které opravdu projednají, rozhodnou poslanci odpoledne na jejím začátku. Organizační výbor doporučil vyřadit všechna první čtení zákonů. Jednotlivé kluby ale budou chtít přesto některé své prioritní body projednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Na okruhu norem se už shodli poslanci z ČSSD. Která témata jsou pro sociální demokraty důležitá, řekl Rádiu Česko šéf jejich klubu a místopředseda strany Bohuslav Sobotka:

"Patří mezi ně novela Ústavy, které rozšiřuje pravomoci kontroly NKÚ také na obce a kraje, to je významné protikorupční opatření, a návrh zákona na omezení či zrušení akcií na doručitele. Rádi bychom prosadili druhou verzi zákona o regulaci lobbingu do dalšího projednávání a máme ještě několik dalších návrhů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Priority stran před začínající lednovou schůzí sněmovny shrnuje redaktorka Rádia Česko Milada Richterová

"Domníváme se, že Poslanecká sněmovna jedná čtrnáct dní a má dostatek času na to, aby i tato prvá čtení projednala," dodal Sobotka.

Návrhů směřujících teprve do prvního čtení je asi 80. Jednotlivé politické kluby tedy budou muset přesvědčit sněmovnu o tom, že jsou nezbytné a že je možné je do konce tohoto volebního období doprojednat.

S redukcí téměř dvousetbodového návrhu programu lednového jednání zákonodárců souhlasí místopředsedkyně poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová. I ona přitom předpokládá, že se parlamentní strany pokusí řadu svých záměrů do prvních čtení prosadit.

"Ukáže se ovšem na začátku schůze, jak to nakonec dopadne, protože zároveň byly upozorněny poslanecké kluby, aby řekly, které jsou jejich priority. Zároveň se budeme tázat ještě vlády, na který ze zákonů v prvém čtení klade takový důraz, že by ho chtěla zařadit. Čili určitě dojde k nějakému zařazení zákonů v prvých čteních na začátku schůze, ale nelze předjímat, které to budou," podotkla Němcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor časopisu Týden Miroslav Korecký ve Světě o osmé.

Strany chtějí omezení hazadru či horní zákon

Klub ODS navrhne své priority na začátku schůze sněmovny při schvalování jejího programu. Jasno už má v tomto případě například KDU-ČSL, potvrdila Rádiu Česko místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová:

"Nám chybí v programu zákony, které řeší omezení hazardu, tedy novela zákona o loteriích. Budeme chtít také zařadit zákony, které souvisí s protikorupčním opatřením, to znamená zákon o agentu provokatérovi a zákon o akciích na majitele. To je jednak obchodní zákoník a jednak novela trestního zákoníku."

Pro Stranu zelených je zase prioritním tématem stále odkládaná debata o návrhu takzvaného horního zákona, jak Rádiu Česko řekla poslankyně této parlamentní strany Kateřina Jacques:

"Zcela skandálním způsobem nebyl vládní návrh zákona o geologických pracích ještě z Topolánkovy vlády vůbec projednán Poslaneckou sněmovnou a nakonec byl dokonce zamítnut současnou Fischerovou vládou. My to považujeme za netransparentní postup, ale existuje zde nový poslanecký návrh, který se věnuje téže věci. Ten by měl jít do prvního čtení a je pro nás úplně zásadní prioritou."

Na řadu přijdou i předvolební témata

Stejně jako zelení se ale ještě všechny kluby sejdou k přípravě na schůzi sněmovny před jejím odpoledním začátkem. Poslanci by měli projednávat mimo zákonů i předvolební témata, jako jsou zvýšení mateřské či vyplacení třináctých důchodů.

Očekává se, že debata bude ovlivněna především začínající předvolební kampaní, která vyvrcholí v květnovými volbami. Na program tak mohou být zařazeny i další návrhy, například na zrušení regulačních poplatků, které chce prosadit levice.

Do květnových voleb zbývá zákonodárcům k projednání ještě zhruba 190 bodů.

Martin Hromádka, Milada Richterová, Václav Sochor, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme