Německý Bundestag obsadily myši

Nástup nové černožluté vlády toho zatím v sousedním Německu věru mnoho nového nepřinesl. Relevantní zákon protlačila vláda oběma parlamentními komorami v podstatě jen jeden. A tak se o to větší pozornosti dostalo jiné události, která se odehrává na poslanecké půdě. Ve Spolkovém sněmu se totiž usídlily myši.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Spolkového sněmu v Berlíně

Jednání Spolkového sněmu v Berlíně | Foto: AFP

Zajímavé je, že si hlodavci nenašli cestu do historické budovy Reichstagu, kam by se spíš hodili, nýbrž do moderního Paul-Löbe-Hausu, kde sídlí hlavně poslanecké výbory.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problému Bundestagu s hlodavci hovoří zpravodaj ČRo Jiří Hošek

"Nejde ani o myší pohromu ani o myší poplach," odpovídají stereotypně na přibývající mediální dotazy mluvčí dolní komory německého parlamentu.

Myší vetřelci zřejmě nepatří mezi intelektuální elitu mezi hlodavci. Hned v prvních dnech po jejich lokalizaci se jich dobrý tucet nechal nachytat do těch nejprimitivnějších pastí. Faktem ale je, že nejzdatnější jedinci zatím nástrahám lovců unikají.

"Miliardové díry ve státním rozpočtu jim poskytují dostatek možností k úkrytu," chechtají se opoziční zákonodárci, kteří mají jasno v tom, kdo nebo co myši znepokojené nezvykle tuhou zimou do Bundestagu přilákalo.

Hlodavci se v parlamentní budově loví pouze do těch nejšetrnějších pastí, ujišťuje správa Bundestagu. Podtext je jasný - ochránci zvířátek z řad poslanců Zelených by mohli spustit povyk a uspořádat třeba happening na podporu myší.

Myší výbor a parlamentní kočka

Do Paul-Löbe-Hausu se myši dostaly buď větracím systémem nebo otevřeným oknem. Tak zní alespoň dvě oficiální vyšetřovací verze.

Mimochodem, při současné inflaci různých komisí a vyšetřovacích výborů by jeden takový pro záležitosti myších vetřelců mohl docela dobře vzniknout.

Někteří komentátoři výběr zimního ubytování myšími rodinkami považují za neobyčejně chytrý. V některých prostorách, kde se poslanci scházejí opravdu zřídka, totiž hlodavcům prakticky nehrozí odhalení.

Experti varují, že by se boj s hlodavci při jejich známé schopnosti se rozmnožovat mohl vymknout kontrole. Kromě profesionálního deratizátora tak navrhují do boje nasadit i parlamentní kočku.

S ledovým klidem berou informace o výskytu myší v Bundestagu jen zkušení matadoři z řad politických komentátorů. "V Bonnu jsme měli dokonce krysy," zní jejich lakonický komentář.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme