Burza uvedla na trh akcie KIT Digital, další firmy by měly následovat

Na pražské burze se začalo obchodovat s akciemi společnosti KIT Digital. Po dvou letech se tak český akciový trh dočkal nového titulu. Tato softwarová firma ale není jediná, která letos uvede své cenné papíry na náš trh. Dalších nejméně deset firem se vstupem na burzu vyčkává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Foto: Marián Vojtek

Údery burzovního zvonu ráno slavnostně zahájily první obchodní den akcií softwarové společnosti KIT digital na pražské burze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových titulech na pražské burze hovořil redaktor Radiožurnálu Tomáš Medek

Firma ale oproti původním plánům nevydala v Praze novou emisi cenných papírů, pouze se obchoduje se stejnými akciemi jako na americkém trhu Nasdaq.

Tam byla po akciích vyšší poptávka za vyšší ceny. V Evropě tak nové akcie firma už vydávat nebude.

Čeká se velká emise ČSOB

Pražská burza na další primární emisi stále čeká. Letos by se jí mohla dočkat v podobě nových akcií banky ČSOB.

"Otázka ještě je, jak bude probíhat vstup, jestli to bude jenom na Českou republiku, nebo jestli to bude simultánně třeba i v Londýně. Nicméně tam vkládáme velký potenciál, protože to bude velká emise," uvedl makléř společnosti Atlantik finanční trhy Milan Vaníček.

Prodej čtyřicetiprocentního podílu by majiteli ČSOB, belgické bankovní skupině KBC, mohl přinést v přepočtu až 50 miliard korun.

"To nebude hra jenom domácích investorů, ale rozhodně se do toho zapojí celý svět, tedy Londýn, Amerika, potenciálně asijské fondy. Určitě to bude v hledáčku," dodal Vaníček.

O vstupu na burzu uvažuje Student Agency

Řada českých firem se vstupem na burzu vyčkává, až se ekonomické podmínky zlepší. Jednou z nich je například logistická společnost CS Cargo.

O uvedení akcií na burzu uvažuje také společnost Student Agency, a to pokud se jí podaří vstoupit na trh železniční dopravy. Majitel firmy Radim Jančura upřesňuje, jak velkou částku by na burze chtěli úpisem akcií v budoucnu získat"

"V případě, že bychom chtěli každý rok investovat do nových vozidel pět miliard, tak k tomu, abychom získali financování, nám stačí vlastní ekvita a podíl cizí ekvity právě z burzy maximálně v hodnotě jedné miliardy za rok."

Ředitel pražské burzy Petr Koblic si nemyslí, že by o nové kvalitní tituly nebyl z řad drobných investorů zájem.

"Momentálně na trhu působí zhruba 80 tisíc drobných investorů. Jsou to většinou bohatší Češi a pokud mně tito obchodníci dávají informace správně, tak většina má peníze, nemají zainvestováno a čekají na nějaké dobré investiční příležitosti," potvrzuje Koblic.

Některé firmy dávají přednost Varšavě

Několik malých českých firem, které chtěly vstoupit na akciový trh, dalo v poslední době přednost burze ve Varšavě. Ta má pro malé podniky zvláštní trh New Connect.

Emise akcií tam tak často představuje snadnější cestu k získání peněz na rozvoj než třeba bankovní úvěr, vysvětluje Marek Hatlapatka z makléřské firmy Cyrrus:

"Musíme si uvědomit, že český akciový trh je poměrně malý a investorská základna zde není dostatečná na to, aby uživila velký počet malých firem. Na polský trh si firmy chodí pro třeba i relativně malé částky z pohledu akciového trhu jako takového. Je to pro ně rozhodně jednodušší než v současné době na pražské burze."

V Polsku je vyšší pravděpodobnost, že malé firmy akcie prodají, mimo jiné i pro to, že tamní penzijní fondy musí ze zákona nakupovat akcie právě na domácí burze.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme