Jak pomoci v zimě opeřencům

29. leden 2010

Do Česka se přihnala arktická zima a ptáčci to v silných mrazech vůbec nemají  jednoduché. Jestli se i vy chcete připojit k dobrodincům, kteří dávají ptáčkům dobroty do krmítka, raději si předem poslechněte rady Jiřího Douska ze Státní veterinární správy. Řekne nám, jak a čím ptáčky krmit.

0:00
/
0:00
0:00
/
0:00

Myslím si, že v zimním období je důležité poskytnout ptákům, kteří přečkávají zimu u nás, vhodné krmivo. Často to jsou ptáci, kteří k nám na zimu přilétají z jiných krajin, třeba z Asie. Krmivo vybereme podle toho, o jaký druh ptáků se jedná. Nejobvyklejším způsobem pro semenožravé ptáky je podávat do krmítka směs různých semen. Pro sýkorky je vhodná směs slunečnic apod. Úplně nejjednodušší krmítko se vyrobí z pet láhve, ve výšce asi 10 cm nad dnem se prostřihnou kulaté otvory v průměru asi 2 cm. Když se láhev zavěsí, ptáčci si tam mohou zalítávat. Další běžný způsob je, že se zavěsí lůj nebo syrové sádlo. Méně vhodné je podávat nějaké drobty, naprosto nevhodné je solené pečivo sýr apod.    

Směs semen

Nám například do budky létají holubi a nechtějí mezi sebe pustit ty menší ptáčky. Jak se dá taková situace řešit?
Může se stát, že do krmítek zalétají větší druhy ptáků, tomu se dá zabránit jen tím, že přístupový otvor bude menší, nebo že krmítko bude pohyblivé, třeba jako se dělá sýkorkám - když se kýve, holub nebo jiný pták si na něj nesedne.

V jakém období zimy  přidávat krmení?
Rozhodující je, jaká je teplota venku, více méně i vlhkost. Pokud je vlhkost nízká, tak načepýřené peří vytváří dobrou termoregulační vrstvu a metabolická vrstva je potom u ptáka nízká. Když je vlhko, chladno, je potřeba přikrmovat, protože potrava, která se jinak běžně vyskytuje, různý hmyz a podobně, tak v tom zimním období nevylézá, a zvířata mohou pomřít hlady.

Krmítko
Spustit audio