V Česku nadále přibývá HIV pozitivních

Syndrom náhlého selhání imunity už Čechy nestraší tak jako dřív. Svědčí o tom nejnovější čísla. V minulém roce totiž přibylo 157 HIV pozitivních, což nejvíc v historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Pro srovnání, v roce 2008 zaznamenali zdravotníci 148 případů. Nemoc AIDS už propukla u dvou set devadesáti dvou lidí a celkem 156 jich zemřelo.

"Lidé mají pocit, že toto onemocnění už není tak závažné jako dřív, protože máme nové léky a terapeutické prostředky. Možná se už tolik této nemoci nebojí," podotýká vedoucí AIDS centra Fakultní nemocnice na Bulovce Marie Staňková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí AIDS centra FN na Bulovce Marie Staňková v Poledních ozvěnách dne.

Lidé se podle ní chovají rizikově, neukázněně. "Říkají si, proč bych to měl být zrovna já. A když to budu já, budu se léčit," podotýká. Zapomíná se ale podle ní na to, že léky nejsou všemocné a navíc mají zcela zásadní vedlejší účinky. "Virus je navíc nesmírně chytrý a rychle se mění," upozorňuje.

Podle Staňkové jsou rizikové skupiny stále stejné. "A to jsou ti, kteří se chovají nezodpovědně. Je pravda, že homosexuální styk muže s mužem je rizikovější. Stejné riziko je ale i u heterosexuálního páru při análním styku," dodává vedoucí AIDS centra.

Nevěra podporuje riziko

Slova Staňkové potvrzuje i někdejší ministryně pro lidská práva, nyní lékařka Džamila Stehlíková. "Rizikové skupiny jsou stále stejné, ale vzrůstá například počet nakažených mezi ukrajinskou komunitou v ČR, a to z důvodu nedostatečné osvěty a časté migrace," řekla Stehlíková Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

HIV v ČR. Téma pro lékařku Džamilu Stehlíkovou.

Podle Stehlíkové jsou právě prevenční programy stále nedostatečné a rovněž některé trendy ve společnosti se jeví jako znepokojivé. "Je s podivem, jak málo partnerských párů používá během pohlavního styku například kondom. Přitom nevěra je dnes velmi častá a nabízí se tak cesta k šíření viru," zmínila Stehlíková.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme