Německo potvrdilo dalších 500 posil pro Afghánistán

O 500 vojáků posílí Německo svůj afghánský kontingent. Berlín taky zdvojnásobí finanční pomoc na civilní obnovu Afghánistánu. Významnou částkou se chce spolková vláda podílet taky na programu, ze kterého se má financovat začlenění bojovníků Talibanu zpátky do společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Přesto, že německá veřejnost je spíš pro stažení jednotek z afghánské operace, teď se do ní mají zapojit další stovky příslušníků bundeswehru.

Jak ale upozornil v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu berlínský novinář Jaroslav Šonka, jejich počet zatím není konečný. Dalších 350 mužů bude připraveno jako pružná rezerva pro případné budoucí nasazení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Šonka v Ozvěnách dne Radiožurnálu

"Při té dohodě minulou noc sice zmínili číslo 500, ale mají určité oblasti, kde jsou otevření vůči dalšímu vývoji a definitivně se to číslo bude určovat až po londýnském setkání ve čtvrtek."

Německo tak bude v Afghánistánu celkem mít na pět tisíc vojáků. Mandát od parlamentu ale má jen 4500 příslušníků bundeswehru. "To znamená, bude třeba dojít v parlamentu k dohodě o tom, že se ten počet parlamentním rozhodnutím navýší."

Primárním úkolem posil má být výcvik afghánské armády, ale možná taky společné operace.

Postoj opoziční SPD zatím nejasný

Není jasné, jak se k nové podobě německého angažmá pod Hindúkušem postaví opoziční SPD, jejíž podporu by kancléřka Angela Merkelová ráda získala.

50 miliónů eur pak vloží Berlín do mezinárodního fondu, ze kterého se mají financovat povstalci, kteří by opustili řady Talibanu.

Podle ministra zahraničí Guida Westerwelleho by Německo chtělo do roku 2014 předat odpovědnost ze dění na severu země afghánským bezpečnostním silám. Stahování německých jednotek by pak mělo začít už v příštím roce.

Jiří Hošek, Marika Táborská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme